Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Invitatie conferinta BPOC

Invitatie conferinta BPOC

                                                                                      

                                                  CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Invitaţie de  presă
Ref: Conferinţă de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive

    Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ,,Leon Daniello", unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează mâine, 13 noiembrie 2012, începând cu ora 12.00, la sediul unităţii de pe str. Haşdeu nr. 6, o conferinţă de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC).
    Sloganul sub care se vor desfăşura evenimentele din data de 14 noiembrie – Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC) este ,,Nu e prea târziu!".
    Bronhopneumopatia Cronică Obstructivă este o afecţiune pulmonară cronică cu prevalenţă în continuă creştere şi se manifestă prin dispnee (senzaţie de sufocare) şi tuse cronică. Totodată BPOC este a 4-a cauză de deces la nivel mondial şi tinde să devină a 3-a cauză de deces până în 2020.
    România este pe locul trei în Europa în privinţa mortalităţii prin BPOC, după Ungaria şi Irlanda, cu 60 de decese la 100.000 locuitori/an.
    BPOC afectează peste 210 de milioane de pacienţi la nivel mondial, în România fiind afectaţi  aproape un milion de pacienţi cu vârsta medie de 56 de ani la bărbaţi şi 46 de ani la femei. Principalul factor de risc în apariţia BPOC este fumatul dar şi expunerea la poluanţi sau pulberi în exces.
     Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj începând cu 1 iulie 2010 şi este finanţat de la bugetul Consiliului Judeţean, din contractele de furnizare servicii medicale încheiate cu Casa de Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj, din sume primite de la bugetul de stat precum şi din venituri proprii
     Începând din anul 2004, Spitalul de Pneumoftiziologie a realizat o gamă variată de investiţii în infrastructura clădirilor sale, aproximativ 90% din fondurile pentru realizarea acestor obiective fiind alocate de către Consiliul Judeţean Cluj, din bugetul propriu. Cele mai importante lucrări realizate în această perioadă au vizat:
- Renovarea Secţiei de Chirurgie toracică cu saloane a câte 3 paturi, grupuri sanitare proprii, 2 săli de operaţie şi compartiment ATI,
- Recompartimentarea saloanelor din cele 3 secţii clinice de pneumologie,
- Renovarea laboratoarelor clinice de Analize Medicale, Bronhologie, Explorări-funcţionale şi Radiologie,
- Introducerea sistemului propriu de încălzire centralizată în secţiile clinice ale spitalului,
- Introducerea sistemului propriu de încălzire (gaz metan), sistemului de alimentare cu apă din reţeaua publică, canalizare şi staţie de epurare la Sanatoriul TBC din Săvădisla,
- Reparaţii capitale, modificări interioare şi reparaţii exterioare la pavilionul I,
- Reparaţii capitale, reabilitare şi amenajări interioare la clădirea principală a sanatoriului TBC din Săvădisla.


Biroul de presă
12.11.2012