Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 19 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Investitii in infrastructura la Liceul SAMUS

Investitii in infrastructura la Liceul SAMUSCONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. 5,5 milioane de lei pentru imbunatatirea infrastructurii Liceului Tehnologic SAMUS      Consiliul Judetean Cluj a decis depunerea spre finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 a unui nou proiect, cel privind ”Cresterea eficientei energetice a cladirilor cantina si internat din cadrul Liceului Tehnologic Special Samus”.
     Investitia, ce urmeaza a fi realizata in cadrul singurei scoli din judetul Cluj care profesionalizeaza elevi cu cerinte educative speciale (CES) a fost determinata de starea de degradare accentuata a celor doua corpuri de cladire situate pe strada Ialomitei din municipiul Cluj-Napoca, acestea avand, in prezent, costuri de mentenanta si intretinere foarte mari.
     Astfel, in vederea indeplinirii obiectivului acestui proiect, respectiv cel de crestere a eficientei energetice, vor fi realizate o serie de lucrari care vizeaza in special izolarea termica a fetelor exterioare ale anvelopei imobilelor cantina si internat, respectiv instalarea de panouri solare in vederea reducerii consumurilor de energie din surse conventionale si diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera. Urmare a acestor investitii, consumul anual specific de energie primara - incalzire, apa si iluminat este preconizat a scadea cu peste 40%, pana la valori cuprinse intre 150 si 200 kwh/mp2/an.
     “Ne-am dori ca aceasta investitie sa poata fi realizata cat mai curand, pentru a oferi astfel copiilor scolarizati la Samus conditii optime de invatare, respectiv de cazare si masa. Deprinderea unei meserii ii va ajuta, cu siguranta, in ceea ce priveste integrarea in societate si reusita in viata” a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     In ceea ce priveste sursele de finantare a investitiei, al carei deviz general este de 5.484.596,31 lei, acestea se constituie atat din asistenta financiara nerambursabila solicitata din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in suma de 2.767.253,21 lei, cat si din contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj in valoare de 2.717.343,10 lei, suma care va acoperi si cheltuielile neeligibile ale proiectului, precum costul lucrarilor de rezistenta, arhitectura, respectiv instalatii.
     Functionand sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, Liceul Tehnologic Special „Samus” este o institutie de invatamant special care scolarizeaza atat elevi cu nevoi educative speciale (CES) - deficienti de auz, deficienti mintali, elevi cu tulburari comportamentale, cat si elevi din invatamantul de masa, unitatea fiind, de altfel, singura scoala din judet care pregateste elevi din invatamantul de stat pentru meseriile frizerie, coafura, manichiura, pedichiura si coafor stilist. In plus, Liceul „Samus” ofera o gama mult mai larga de meserii, in functie de dorintele, aptitudinile si particularitatile specifice fiecarui adolescent, precum constructori finisori, tamplari mobila artistica, lacatusi mecanici, tinichigii-vopsitori auto, instalatori instalatii tehnico-sanitare si gaze, lucratori in domeniul horticol, confectioneri imbracaminte, cofetari-patiseri, etc..

Biroul de presa
31 iulie 2017