Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Joi, 16 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Interventii ale salvamontistilor pentru salvarea de vieti

Interventii ale salvamontistilor pentru salvarea de vieti

 

CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref. Interventii ale salvamontistilor clujeni pentru salvarea de vieti omenesti

 

În contextul fenomenelor meteorologice extreme care au lovit cu deosebită intensitate judetul Cluj în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie 2017, ca urmare a căderilor de arbori pe carosabil, un grup de persoane a rămas blocat în zona montană a judetului, pe tronsonul de drum cuprins între Barajul Drăgan-Floroiu si „coada” lacului Drăgan.

Ca urmare a acestui eveniment, în jurul orei 24.00, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Cluj, institutie aflată sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, a fost solicitat în regim de urgentă să intervină la fata locului cu o echipă operativă, fără ca la acel moment să se cunoască detalii referitoare la numărul de persoane si autoturisme blocate.

Urmare a mobilizării si deplasării în regim de urgentă, în jurul orei 5.00 salvamontistii clujeni au reusit să ajungă la persoanele cele mai îndepărtate din grup, respectiv la cele care se aflau în capătul sudic al lacului Drăgan, prilej cu care s-a constatat faptul că era vorba, în total, de sase autoturisme si 10 persoane, dintre care un copil de patru ani, blocate ca urmare a furtunii deosebit de violente care a lovit vestul judetului Cluj.

Desi la sosirea echipei de interventie Salvamont reprezentantii Primăriei comunei Poieni actionau deja cu oameni si utilaje pentru deblocarea drumului, conditiile meteorologice existente la acel moment au determinat luarea, de comun-acord cu cei în cauză, a deciziei de evacuare a persoanelor abia în cursul diminetii.  În jurul orei 8.00 a început coborârea spre Valea Drăganului, cele 10 persoane fiind transportate de reprezentantii Salvamont pe o distantă de aproximativ 8 km, astfel încât, în jurul orei 10.30, acestea au fost predate reprezentatilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă (ISU) Cluj.

E o nouă interventie de succes, desfăsurată în conditii extrem de grele, a salvatorilor nostri montani. Nu pot decât să îi felicit si să le multumesc pentru felul în care îsi fac datoria, convins fiind că datorită activitătii lor muntele e un loc mult mai sigur în întreg judetul Cluj” a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

În momentul de fată se actionează în continuare pentru deblocarea întregului sector de drum care începe din satul Valea Drăganului si ajunge până în zona lacului. Pentru reusita interventiei, Salvamont Cluj a colaborat cu ISU Cluj, Jandarmeria Cluj, respectiv cu reprezentatii autoritătilor locale.

Tot din dorinta evitării oricăror pierderi de vieti omenesti si pentru asigurarea securitătii turistilor, pe durata desfăsurării furtunii si ulterior acesteia, Salvamont Cluj a decis închiderea potecii care străbate defileul Cheilor Turzii, din cauza pericolului pe care îl reprezentau alunecările de pietre si bolovani. Nu în ultimul rând, salvamontistii au actionat pentru deblocarea mai multor drumuri din zona de munte, respectiv a sectorului de drum cuprins între statiunea Belis-Fântânele si satul Belis si a drumului care duce spre localitatea Poiana Horea si Crucea Iancului.

 

  Biroul de presă

  18 septembrie 2017