Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 25 Mai 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Intalnire primari PNL - consultare buget

Intalnire primari PNL - consultare buget

                                                                             

                          CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă

Ref: Intâlnire cu primarii PNL


          Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nii Alin Tişe şi Radu Bica, au avut în cursul zilei de astăzi, 14.01.2009, la iniţiativa conducerii executive a CJ, o întâlnire cu primarii PNL ai comunelor clujene. Scopul întâlnirii l-a reprezentat consultarea în vederea stabilirii priorităţilor comunităţilor locale pentru sprijinirea acestora de către bugetul forului judeţean.
          Domnii Alin Tişe şi Radu Bica au prezentat modalităţile actuale de alocare a fondurilor, solicitând primarilor, alături de lista proiectelor pe care doresc să le promoveze, să îşi exprime punctul de vedere asupra criteriilor de împărţire a banilor. „Există o cutumă în modul în care se realizează până în prezent alocările de fonduri către comunităţile locale, care ţine cont de ponderea politică, mai precis de procentul de reprezentare a fiecărui partid în Consiliul Judeţean. Practic, dacă un partid are reprezentativitate de un anumit procent, acelaşi procent din aceste sume se pune la dispoziţia acelui partid, care mai apoi împarte banii propriilor primari. Ceea ce dorim prin aceste consultări este de afla şi poziţia primarilor în acest sens, alături de cunoaşterea listei dânşilor de priorităţi. S-au făcut o serie de propuneri interesante, vom încerca să ţinem cont de acestea, în aşa fel încât să ajungem la o modalitate cât mai justă de alocare a acestor fonduri atât de necesare comunităţilor locale”, consideră preşedintele CJ, d-nul Alin Tişe.
           Între propunerile prezentate de către primari se regăsesc unele legate de stabilirea criteriilor de atribuire şi de prioritizări:
           - numărul de clădiri aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor locale;
           - numărul de societăţi comerciale care activează pe teritoriul unităţii administrative;
           - ponderea comunităţii rrome;
          - numărul de proiecte aplicate pentru atragerea de fonduri europene şi care necesită cofinanţări;
           - nivelul de constituire al bugetelor proprii;
           - numărul de sate şi lungimea totală a drumurilor comunale.
          O discuţie aparte a avut loc în ceea ce priveşte contestarea modului în care se stabileşte gradul de sărăcie al unei comunităţi, fapt determinant în stabilirea punctajelor finale, în cazul aplicării pe proiecte cu finanţare comunitară. „Vom încerca să promovăm modificarea acestor criterii. Ele se bazează pe realităţile anului 2002, ori de atunci unele date s-au schimbat. Credem că actualizarea acestor date ar aduce un plus de eligibilitate pentru proiectele promovate de către primăriile din judeţ”, consideră vicepreşedintele CJ, d-nul Radu Bica.
          Consultările cu edilii din judeţ vor continua săptămâna viitoare, luni, 18.01.2010, de la ora 10.00, în sala Mare de şedinţe a Palatului Administrativ, fiind invitaţi primarii PSD.

Biroul de presă
14.01.2010