Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 27 Aprilie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Intalnire delegatie proiect Comenius

Intalnire delegatie proiect Comenius


CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

Informare de presă
Ref: Întâlnire delegaţie proiect Comenius

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de Preşedinte, Vakar Istvan, a primit vizita unei delegaţii străine din Polonia, Ungaria, Turcia şi Ţara Galilor, ţări partenere în cadrul proiectului multilateral Comenius “Forme de activităţi artistice în dezvoltarea persoanelor cu dizabilităţi”. Consiliul Judeţean Cluj, prin Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, instituţie de învăţământ special aflată în subordinea acestuia este, de asemenea, partener în cadrul proiectului. 

La întâlnire au participat 13 profesori reprezentanţi ai celor patru şcoli partenere din ZespóÅ‚ SzkóÅ‚ Specjalnych w Kolbuszowej Dolnej (Polonia), Yaşama Sevinci Özel EÄŸitim Ä°ş Uygulama Merkezi (Turcia), Gwent Crosskeys Campus (Èšara Galilor, UK) şi Új Esély Oktatási Központ, Edeleny (Ungaria). Cu acest prilej, membrii delegaţiilor şi-au exprimat interesul faţă de programele Consiliului Judeţean Cluj, acestora fiindu-le prezentate principalele atribuţii ale instituţiei în domeniul serviciilor sociale, referitoare la protecţia copiilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. Totodată, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii forului administrativ judeţean au prezentat şi cele mai recente proiecte câştigate, proiecte dedicate persoanelor cu nevoi speciale - “O lume nouă, veselă pentru fiecare copil cu nevoi speciale” şi „Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”. 

De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean cu atribuţii delegate de Preşedinte, domnul Vakar Istvan, a reafirmat intenţia de a extinde relaţiile de cooperare externă, inclusiv cu regiunile reprezentate în cadrul întâlnirii, în scopul diseminării şi replicării la nivel european a unor modele de bune practici în domeniul educaţiei speciale şi a unor proiecte de succes în domeniu. Nu în ultimul rând, partea română şi-a exprimat interesul de a participa alături de parteneri europeni la depunerea şi implementarea cât mai multor proiecte cu finanţare europeană.

Proiectul “Forme de activităţi artistice în dezvoltarea persoanelor cu dizabilităţi”, a cărui coordonare este asigurată de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj, se derulează în perioada 2013-2015, beneficiind de un buget total de 112.000 Euro din care 24.000 Euro pentru partea română. În perioada 23-27 februarie 2015, la Cluj-Napoca, se desfăşoară cea de a şasea întâlnire. Calendarul vizitei de la Cluj cuprinde întâlniri la instituţia coordonatoare precum şi la o  instituţie similară din oraş, întâlniri de proiect unde vor avea loc prezentări ale activităţilor derulate până în prezent, discuţii cu privire la website-ul proiectului şi participarea la activităţi artistice cu copii cu dizabilităţi.

Scopul implementării proiectului îl reprezintă implicarea a 260 de elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani în activităţi terapeutice, 27 dintre aceştia urmând a participa la mobilităţi transnaţionale. Alături de elevi, din grupul ţintă fac parte şi 65 de profesori care vor derula activităţile propuse şi vor participa la mobilităţi transnaţionale. Totodată, proiectul constituie o oportunitate de realizare a unor schimburi de experienţă între profesorii din ţările implicate. Abordând o gamă variată de activităţi artistice, el va contribui la îmbunătăţirea strategiilor de lucru cu elevii cu dizabilităţi şi, totodată, va contribui la dezvoltarea creativităţii participanţilor. Cultura şi limba ţărilor implicate în proiect vor influenţa activităţile artistice desfăşurate cu elevii cu dizabilităţi din şcolile partenere. 

Implementarea proiectului va presupune crearea, în fiecare şcoală parteneră, a produselor finale, după cum urmează: o expoziţie fotografică cu titlul “Oraşul nostru”, înregistrări ale performanţelor elevilor din şcolile partenere în cadrul activităţilor artistice, scenarii ale activităţilor artistice pentru elevii cu cerinţe educative speciale, pagina web a proiectului  precum şi organizarea, împreună cu şcoala parteneră din Polonia, a Festivalului Naţional de Creativitate pentru Copiii şi Tinerii cu Nevoi Speciale “Song is good for everything”, eveniment la care sunt invitate să participe toate şcolile partenere din proiect.

            Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius, Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii.   

  

Biroul de presă

23 februarie 2015