Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Incidenta TBC in judetul Cluj a scazut

Incidenta TBC in judetul Cluj a scazutCONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Incidenta tuberculozei in judetul Cluj a scazut cu peste 70% in ultimii 17 ani     Consiliul Judetean Cluj a primit din partea Ministerului Sanatatii acordul privind modificarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, in sensul reducerii cu 19 unitati a numarului de paturi destinate strict bolnavilor diagnosticati cu tuberculoza.
     Avand la baza solicitarea formulata in acest sens de Consiliul Judetean, decizia Ministerului Sanatatii este motivata de o realitate extrem de imbucuratoare in ceea ce priveste judetul Cluj. Astfel, potrivit statisticilor oficiale, intre anii 2000 si 2017 incidenta TBC in judetul Cluj a scazut de peste 3,5 ori, de la 120 de bolnavi la 100.000 de locuitori in anul 2000, la 33 de bolnavi la 100.000 de locuitori in anul 2017!
     „Aceasta scadere a incidentei unei boli grave si respectiv, a numarului de paturi destinate tratarii ei, e un motiv de maxima satisfactie pentru noi toti. Fara indoiala, la acest  rezultat extrem de pozitiv si-au adus contributia atat porfesionalismul si daruirea echipei Spitalului ,,Leon Daniello” cat si investitiile semnificative pe care le-am realizat in ultimii ani in dotarea cu aparatura medicala ultraperformanta si modernizarea sectiilor clinice”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise. 
     In urma reorganizarii sectiilor de Pneumologie ale Spitalului, cele 29 de paturi TBC existente in prezent se vor reduce cu 19 pozitii, urmand a fi mentinute doar 10 paturi TBC in structura sectiei Pneumologie 1. In aceasta structura pacientii vor fi investigati, diagnosticati si tratati cu testarea medicatiei pentru o perioada de 7-10 zile, urmand ca acestia sa fie, ulterior, transferati la Sanatoriul TBC din Savadisla pentru cotinuarea tratamentului. In acest fel, riscul de contagiune al bolii este unul cat mai redus.
     Structura nou rezultata nu modifica numarul total de paturi aprobate Spitalului de Pneumoftiziologie, cele 19 paturi fiind redistribuite spre celelalte sectii care trateaza patologii pneumologice si a caror adresabilitate a sporit in ultimii ani ca urmare a cresterii numarului de pacienti afectati de boli nonTBC – bronhopneumonie obstriuctiva cronica (BPOC), cancer pulmonar, fibroza pulmonara, etc.
     Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” numara in prezent 230 de paturi, din care Sectia Clinica de Pneumologie I are alocate 44 de paturi - inclusiv cele 10 destinate Compartimentului TBC, Sectia Clinica de Pneumologie II dispune de 50 de paturi, Sectia Clinica de Pneumologie III reuneste 46 de paturi, Sectia Clinica de Chirurgie Toracica/Compartiment ATI are 30 de paturi, in timp ce Sectiei Pneumologie TBC Savadisla ii sunt alocate 60 de paturi.
     Reorganizarea unitatii sanitare aflate sub autoritatea Consiliului Judetean nu implica reduceri de personal, modificari ale circuitelor functionale sau cheltuieli bugetare suplimentare, aceasta fiind gandita pentru a adapta structura spitalului la evolutiile in timp ale bolilor de plamani. Totodata, se doreste asigurarea, in acest fel, la un nivel de eficienta si de eficacitate cat mai ridicat, a serviciilor medicale oferite celor peste 10.000 de bolnavi cu patologii pneumologice care sunt investigati, tratati si externati aici anual, atat pe partea de spitalizare continua cat si pe sectiile clinice.


Biroul de presa
1 februarie 2018