Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Inchidere rampa Pata Rat

Inchidere rampa Pata Rat

CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Consiliul Judetean va duce la bun sfarsit inchiderea si ecologizarea rampei de la Pata Rat
 
    In vederea unei corecte informari a opiniei publice referitor la poluarea cu levigat de la Pata Rat, Consiliul Judetean face urmatoarele precizari:
     Asa dupa cum se cunoaste, in cadrul procesului de inchidere si ecologizare a rampei de la Pata Rat, in data de 22 iulie a.c., a avut loc o alunecare de teren, respectiv a corpului deseurilor, si o poluare cu levigat a zonei adiacente.
     Initial, prin hotararea nr. 9 din 08.09.2017, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si toate celelalte institutii cu atributii in domeniu au apreciat situatia ca fiind una de urgenta si ca pentru remedierea acesteia se impun a fi luate de Consiliul Judetean o serie de masuri in regim de maxima urgenta.
     Ulterior, prin hotararea nr. 15 din 19.10.2017, acelasi Comitet pentru Situatii de Urgenta s-a razgandit si a decis nu numai ca nu se impune declararea starii de alerta ci, mai mult, ca nici macar nu s-a dovedit existenta unei situatii de urgenta?!? Intrebarea ar fi: de ce oare s-a mai constituit CJSU, daca nu era o situatie de urgenta, cata vreme, potrivit legii, acesta se constituie doar in astfel de cazuri?! In plus, Consiliul Judetean Cluj semnase deja in data de 16.10.2017 contractul de inchiriere a unei statii de osmoza inversa menita sa rezolve problema poluarii.
     Pana la sfarsitul acestei saptamani va fi finalizata expertiza care va indica cu exactitate cauzele alunecarii si va stabili masurile care se impun.
     Avand in vedere ca institutiile competente, membre ale CJSU, inclusiv Garda de Mediu, Agentia de Mediu, Apele Romane s.a.m.d. apreciaza ca nu s-a dovedit situatia de urgenta, Consiliul Judetean va continua, conform contractului de finantare cu fonduri europene, respectiv a contractului de lucrari incheiat cu antreprenorul, procesul de inchidere si ecologizare a rampelor neconforme de deseuri din judet, inclusiv a celei de la Pata Rat.
     In contextul in care Apele Romane sustin ca nu e vorba de o poluare accidentala ci de una continua si istorica ce dateaza inca din anii 2000, se pune intrebarea de ce Apele Romane nu au luat masuri concrete in tot acest interval? In acelasi timp, care sunt masurile pe care le-au impus fostului administrator al rampei pentru a se stopa aceasta poluare, respectiv pentru a se inlatura efectele ei? Asta, intrucat Consiliul Judetean a preluat rampa de la Pata Rat, in vederea inchiderii, la jumatatea anului 2015. Mai mult, in pozitiile publice exprimate, Apele Romane afirma ca autorul poluarii e Consiliul Judetean desi nu exista nicio expertiza care sa stabileasca poluatorul, cauzele si responsabilii.
     Avand in vedere situatia existenta, Consiliul Judetean va solicita implicarea tuturor autoritatilor centrale cu atributii in domeniu, respectiv Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Administratia Nationala Apele Romane. s.a.m.d.

Biroul de presa
1 noiembrie 2017