Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Incheiere prima etapa proiect Citizen Band

Incheiere prima etapa proiect Citizen Band


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. S-a incheiat prima etapa a proiectului cu finantare europeana „Citizen Band”


     In perioada 25 aprilie - 2 mai 2017 s-a desfasurat in Franta, la Gannat, prima etapa a proiectului „Citizen Band” din cadrul programului european Erasmus+, conceput de Asociatia Internationala „Cultures du Monde”, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea forului administrativ judetean clujean. Astfel, un grup de 14 tineri muzicieni clujeni de la Scoala de Arte „Tudor Jarda” si de la Colegiul de Muzica „Sigismund Toduta” Cluj-Napoca, institutii partenere in derularea proiectului, insotiti de profesorii lor coordonatori, au desfasurat mai multe activitati specifice acestui proiect, impreuna cu un grup similar de muzicieni francezi, din Gannat.
     Cele mai multe activitati s-au desfasurat la Maison du Folklore din Gannat, unde tinerii romani si francezi au locuit impreuna, pe tot parcursul saptamanii. Atat aici, cat si la Scoala Gimnaziala de Muzica, a fost pregatit cu minutiozitate un repertoriu comun pentru marele spectacol folcloric „Citizen Band” care a constat in interpretarea unor piese folclorice instrumentale romanesti si frantuzesti.
     Spectacolul „Citizen Band” a inceput cu pantomima, dupa o regie bine stabilita. Romanii au ajuns in Franta, insa li se strica autobuzul chiar in Gannat. Ei se intalnesc cu un tanar francez care, dupa ce afla ce li s-a intamplat si faptul ca sunt muzicieni romani, ii invita la Maison du Folklore pentru a canta impreuna. A urmat, apoi, inlantuirea cursiva a tuturor momentelor muzicale, alternand repertoriile folclorului traditional ale celor doua tari.
     Totodata, in cadrul proiectului a avut loc o intalnire deosebit de interesanta si atractiva prin continutul ei interactiv cu doamna Anne Gaelle Morice, reprezentanta Europe Direct Auier, care a propus grupurilor activitati constand in chestionare despre Uniunea Europeana si, la sfarsit, un joc de cultura generala care viza tarile membre ale Uniunii Europene. Ultima zi de sedere la Gannat a oferit tuturor participantilor ocazia de a vizita orasul vechi Charroux si Castelul Rochefort, construit intre anii 1150 si 1250.
     Deviza ,,Unitate in diversitate” s-a infaptuit pe deplin. Tinerii au fost cazati impreuna, au petrecut timpul impreuna, au cantat si au legat prietenii, urmand ca cea de-a doua etapa a proiectului „Citizen Band” sa se desfasoare in Romania, la Cluj-Napoca si Gilau, in perioada 23-30 octombrie 2017.
     Reamintim faptul ca proiectul cu finantare externa nerambursabila are ca principal obiectiv consolidarea procesului de cooperare intre Romania si Franta, intarirea legaturilor in plan cultural intre cele doua parti, promovarea cetateniei active a tinerilor, dezvoltarea solidaritatii, precum si cresterea gradului de interes pentru noile dimensiuni culturale europene.


Biroul de presa
5 mai 2017