Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Inaugurare laborator de informatica modern

Inaugurare laborator de informatica modern


CONSILIUL JDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Inaugurarea laboratorului de informatica de ultima generatie la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj

                            
     Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, institutie de invatamant special aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, va inaugura luni, 4 iunie a.c., incepand cu ora 10:30, noul laborator de informatica, dotat cu calculatoare, aparatura multimedia si tehnologie de acces de ultima generatie. De acest spatiu educational modern vor beneficia cei peste 200 de copii si tineri cu deficiente de vedere proveniti din Cluj si alte 20 de judete din Romania, care invata in cadrul liceului.
     „Asigurarea unor conditii optime pentru dezvoltarea copiilor cu cerinte speciale si facilitarea accesului la o educatie calitativa reprezinta principalul obiectiv al fiecarei institutii de invatamant special din judetul Cluj. Ne bucuram ca Liceul pentru Deficienti de Vedere a reusit sa indeplineasca cu succes aceste obiective si felicitam in acest sens toate persoanele care au contribuit la materializarea acestui proiect”a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Prin intermediul acestui laborator, elevii institutiei de invatamant clujene se vor putea bucura de cele mai avansate tehnologii destinate facilitarii accesului la informatie pentru nevazatori si slab vazatori. Calculatoarele performante sunt dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere marite si software specializat care citeste informatia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice.
     Modernizat prin intermediul unui proiect in valoare de cca. 35.000 de euro, laboratorul este dotat cu aparatura specializata in producerea materialelor Braille. Astfel, o imprimanta speciala permite conversia si tiparirea automata a documentelor in Braille precum si imprimarea imaginilor grafice tactile. Totodata, doua afisaje electronice performante pot fi utilizate pentru conversia automata a textului de pe ecranul calculatorului sau al telefonului mobil in scriere Braille. Accesul la acest tip de scriere este o componenta esentiala a procesului instructiv - educativ pentru elevii cu deficiente de vedere.
     De asemenea, pentru redarea fisierelor multimedia laboratorul are in dotare un sistem audio 5.1 performant, proiector wireless si ecran de proiectie de dimensiune mare, iar fiecare calculator este dotat cu casti si difuzoare pentru redarea sunetului vocii sintetice. Sistemul multimedia permite redarea automata a vocii sintetice dintr-un calculator in incinta laboratorului, simultan cu proiectarea imaginii de pe ecran, facilitand desfasurarea activitatilor didactice.Biroul de presa
31 mai 2018