Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Floresti, cea mai mare comuna din Romania, va avea un Serviciu propriu de evidenta a persoanelor

Floresti, cea mai mare comuna din Romania, va avea un Serviciu propriu de evidenta a persoanelor

                                                             

                                                CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Comunicat de presă
Ref. Floreşti, cea mai mare comună din România, va avea un Serviciu propriu de evidenţă a persoanelor

     Începând cu data de 17 octombrie a.c., cea mai mare comună din România – Floreşti, judeţul Cluj, va dispune de un Serviciu public local propriu de evidenţă a persoanelor, un proiect al autorităţilor locale sprijinit atât de Consiliul Judeţean Cluj, prin adoptarea legislaţiei de modificare a arondării, cât şi de instituţia sa subordonată - Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj care are în derulare un amplu program de sprijinire a iniţiativelor în localităţile în care nu funcţionează servicii de evidenţă a persoanelor.
     Noul Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (S.P.C.L.E.P.) Floreşti va fi inaugurat joi, 13 octombrie 2016, cu începere de la ora 12.00, la sediul Primăriei Floreşti. Graţie acestuia, cei 30.279 de cetăţeni ai comunei Floreşti şi ai satelor aparţinătoare nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze în municipiul Cluj-Napoca pentru obţinerea unui nou act de identitate, fapt care va duce la o diminuare substanţială a cheltuielilor personale, la micşorarea timpului de aşteptare pentru eliberarea unui alt act de identitate, dar, mai ales, la micşorarea numărului persoanelor care din diverse motive continuă să păstreze acte de identitate cu valabilitate expirată sau care nu îşi oficializează adresa de domiciliu în concordanţă cu modificările adoptate de autorităţile locale. 
     Necesitatea înfiinţării acestui serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor în subordinea Consiliului Local al comunei Floreşti a rezultat în urma activităţilor de îndrumare şi control metodologic efectuate la nivelul Primăriei Floreşti de către Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, care a constatat faptul că există un număr mare de cetăţeni care solicită servicii Primăriei fără a deţine documente de identitate valabile. De asemenea, până la înfiinţarea acestui serviciu public nu exista, la nivelul autorităţii locale, o situaţie clară a numărului, structurii sau mişcării populaţiei pe teritoriul acestei comune din apropierea municipiului Cluj-Napoca, lucru care afecta modalitatea de fundamentare şi implementare a unei politici publice locale. Nu în ultimul rând, S.P.C.L.E.P. Floreşti va crea premisele asigurării unui serviciu public de calitate, în beneficiul cetăţenilor acestei comune şi pentru eliminarea unor cheltuieli suplimentare legate de deplasarea acestora pentru eliberarea unui act de identitate de către serviciul public de evidenţă a persoanelor unde au fost arondaţi până în prezent.
     „Sunt mulţumit că am reuşit să aducem acest serviciu de evidenţă a persoanelor la nivelul cel mai apropiat de cetăţean pentru că doar în acest fel el poate funcţiona cu adevărat eficient. În plus, faptul că această schimbare va aduce pentru floreşteni economii de timp şi bani mă bucură o dată în plus” a declarat domnul Alin Tişe, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.      

        Floreştenii interesaţi de obţinerea unui act de identitate, trebuie să depună, alături de cererea efectivă şi o serie de documente, precum: actul de identitate vechi (dacă îl mai deţin), certificatul de naştere şi, după caz, cel de căsătorie, ori hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă, respectiv actul pentru spaţiul locuit. Contravaloarea actului de identitate (7 lei cartea de identitate sau 1 leu cartea de identitate provizorie), precum şi taxa de timbru extrajudiciar (5 lei), după caz, se vor achita la ghişeul serviciului. În situaţia în care solicitanţii nu pot prezenta unul dintre documentele de stare civilă sau nu pot face dovada unei adrese de domiciliu, cererile vor fi soluţionate prin eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, cu termen de valabilitate de maximum un an de zile. Fotografiile necesare aplicării pe cărţile de identitate vor fi executate de funcţionarii din cadrul S.P.C.L.E.P. Floreşti. De asemenea, în cazul copiilor minori care solicită eliberarea unui act de identitate, este obligatoriu ca aceştia să fie însoţiţi de unul dintre părinţi sau de reprezentantul legal, dacă este cazul.
     Amintim în acest context faptul că Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor al comunei Floreşti a fost înfiinţat prin Hotărârea nr. 141 din 15.10.2015 a Consiliului Local al comunei Floreşti, judeţul Cluj, din necesitatea satisfacerii, cu prioritate şi celeritate, a cererilor cetăţenilor şi realizării principiului apropierii serviciului public de nevoile acestora, fapt care le oferă cetăţenilor comunei Floreşti posibilitatea de a solicita şi primi documentele de identitate direct în localitatea de domiciliu.

Biroul de presă
10 octombrie 2016