Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Finantare pentru noi proiecte de Centenar

Finantare pentru noi proiecte de Centenar
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Trei noi proiecte clujene dedicate Centenarului au primit finantare


     Trei proiecte dedicate sarbatoririi Centenarului, propuse de catre Biblioteca Judeteana ,,Octavian Goga” Cluj, respectiv Filarmonica de Stat ,,Transilvania”, institutii culturale aflate sub autoritatea Consiliului Judetean, vor avea asigurata finantarea ca urmare a deciziei adoptate in acest sens de Comitetul Interministerial pentru Centenar.
     Astfel, Biblioteca Judeteana ,,Octavian Goga” a obtinut sprijin pentru doua initiative ce au in centrul lor Primul Razboi Mondial - ,,Primul Razboi Mondial in 3D – fotografii stereoscopice din colectiile Bibliotecii Judetene ,,Octavian Goga” Cluj”, respectiv ,,Primul Razboi Mondial in colectiile Bibliotecii Judetene ,,Octavian Goga” Cluj”.
     Primul proiect are ca scop editarea unui album cu cele 92 de fotografii stereoscopice, realizate in anii 1914-1918, care se gasesc in format traditional la compartimentul Colectii speciale, Memorie si cunoastere locala a bibliotecii, dar si in format digital pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Tiparirea acestui album se alatura demersurilor de punere in valoare si de recuperare a diferitelor marturii din perioada Marelui Razboi, urmand ca dupa tiparire sa fie organizata o lansare de carte si o serie de manifestari conexe.
     Cel de-al doilea proiect al bibliotecii urmareste organizarea unei serii de evenimente dedicate primului Razboi Mondial, institutia detinand documente purtatoare ale unui bogat bagaj informational privind aceasta perioada istorica. De asemenea, biblioteca are deja o traditie indelungata si expertiza in colaborarea cu unitatile scolare din municipiul Cluj-Napoca - peste 70 de scoli partenere. Aceste elemente fundamenteaza initiativa de promovare a colectiilor bibliotecii si de utilizare a acestora in scop educational.
     In ceea ce priveste proiectul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” - ,,Premiere enesciene”, acesta urmareste sa marcheze Centenarul Marii Uniri printr-un concert in care vor fi prezentate, in prima auditie mondiala, trei lucrari ale lui George Enescu: Ouverture triomphale (1896), Ahasverus (1896) si poemul-oratoriu Strigoii (1916). Toate cele trei manuscrise se afla in posesia Muzeului ,,George Enescu” din Bucuresti, primele doua fiind in curs de transcriere si editare de catre dirijorul Gabriel Bebeselea, in timp ce schitele oratoriului ,,Strigoii” au fost finalizate de compozitorul Cornel Taranu si orchestrate de compozitorul Sabin Pautza. Oratoriul a fost inregistrat in luna decembrie 2017, cu Rundfunk Sinfonieorchester la Berlin, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea, solisti vocali fiind soprana Rodica Vica, tenorul Tiberius Simu, baritonul Bogdan Baciu si basul Alin Anca. Compact discul va fi lansat pe 1 septembrie 2018. Acest demers este dedicat compozitorului George Enescu si, cu precadere, lucrarilor sale inca netiparite, si, prin urmare, necantate.

Biroul de presa
17 iulie 2018