Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Sat, 24 Martie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Finalizarea primului curs de perfectionare dedicat salvatorilor montani scafandri

Finalizarea primului curs de perfectionare dedicat salvatorilor montani scafandri


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presă

Ref. Finalizarea primului curs de perfectionare dedicat salvatorilor montani scafandri

 

Asociatia Natională a Salvatorilor Montani din Romania împreună cu Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Cluj, institutie de interes judetean care functionează în subordinea Consiliului Judetean Cluj, au organizat în perioada 13-16 iunie 2017 primul stagiu de perfectionare a scafandrilor din structurile Salvamont din România.

La actiunea care s-a desfăsurat în statiunea montană Belis, pe lacul de acumulare Belis-Fântânele, au participat un număr de 33 de scafandri din nouă centre judetene din tară, printre formatori numărându-se persoane cu experientă în domeniul salvării subacvatice montane, atât din România, cât si din străinătate.

Organizarea, în premieră, a unui asemenea stagiu de pregătire în judetul Cluj alături de membrii Serviciului Salvamont-Salvaspeo clujean nu a fost deloc întâmplătoare, membrii acestei structuri fiind recunoscuti pentru profesionalismul si pentru pregătirea de exceptie, desăvârsite prin numeroasele antrenamente si cursuri de pregătire efectuate atât în bazine, cât mai ales în apa lacurilor montane Tarnita si Belis” a declarat domnul Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

            Scopul organizării acestui stagiu de perfectionare a fost acela de îmbunătătire a organizării unei interventii subacvatice în lacurile din zona montană precum si de eficientizare a modalitătilor de colaborare între structurile Salvamont judetene din tară cu atributii în domeniu. De asemenea, un rezultat important al acestei actiuni de perfectionare a fost, bineînteles, cel legat de optimizarea pregătirii personale individuale a fiecărui scafandru salvamontist, atât prin testarea tehnicilor de căutare subacvatică cât si a celor legate de organizarea unei scufundări cu un asemenea grad de dificultate. În acest sens, pe lângă notiunile teoretice dobândite, cei 33 de cursanti au avut de îndeplinit si etape practice care au constat în efectuarea de scufundări în nu mai putin de trei poligoane diferite, inclusiv la „Biserica Scufundată” din lacul Belis.

Antrenamentele practice, care au cumulat peste 100 de scufundări la adâncimi cuprinse între 15 si 40 de metri, au vizat deprinderea metodelor optime de căutare-recuperare a cadavrelor sau obiectelor pierdute si organizare a activitătii de scufundare tehnică. Probele practice au fost deosebit de intense si au solicitat la maximum cursantii având în vedere faptul că lacul Belis este cunoscut pentru temperatura extrem de scăzută a apei, precum si pentru vizibilitatea redusă la adâncime, motiv pentru care scufundările au avut un grad înalt de dificultate.

Amintim în acest context faptul că divizia de scafandri din cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont Salvaspeo Cluj functionează începând cu anul 2014, înfiintarea acestei structuri fiind determinată de inexistenta unei entităti similare, pregătită profesional si atestată, în raza teritorială a judetului Cluj, capabilă să întreprindă actiuni de căutare si recuperare din apele adânci si reci ale judetului. În momentul de fată, echipa de scafandri este formată din sase angajati si trei voluntari, la care se adaugă încă patru aspiranti, nivelul de pregătire profesională al acestora fiind următorul: două persoane sunt începători ”Open Water”, patru persoane sunt avansati ”Advanced”, sase persoane au nivel de scafandru salvator ”Rescue” si o persoană este instructor.

 

Biroul de presă

19 iunie 2017