Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Sat, 24 Martie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Finalizare proiect Conservare, restaurare si punere in valoare a bisericilor din lemn Petrindu si Cizer

Finalizare proiect Conservare, restaurare si punere in valoare a bisericilor din lemn Petrindu si Cizer

                                                                       

                                                                                

                                                            CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ    
 


Comunicat de presă
Ref: Finalizare proiect – Conservare- restaurare si punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu si Cizer

     Marti, 9 august 2016, la sediul Consiliului Judetean Cluj a avut loc conferinta de finalizare a proiectului  "Conservare – restaurare si punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu si Cizer”, proiect prin intermediul căruia două biserici de lemn cu pictură interioară din Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, sectia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, au fost reintroduse în circuitul de vizitare.
     Lucrările de conservare si restaurare a celor două monumente au fost încheiate la sfârsitul lunii iunie si au constat în înlocuirea elementelor structurale degradate, refacerea părţilor degradate ale şarpantei, refacerea completă a acoperişurilor, lucrări extrem de laborioase de conservare şi restaurare a straturilor picturale din interior, tratamente contra atacului biologic. Au fost realizate, de asemenea, trotuare perimetrale în jurul monumentelor, pentru eliminarea apelor meteorice.
    „Ne bucurăm că am reusit să restaurăm si să conservăm bisericile din lemn Petrindu și Cizer, importante monumente de arhitectură de lemn din România, reusind în acest fel să completăm în mod fericit proiectele derulate de administratia judeteană care au în vedere promovarea si valorizarea patrimoniului cultural si turistic al Clujului. Punerea în valoare a potentialului cultural si turistic al judetului Cluj va continua să reprezinte o prioritate pentru actuala conducere a Consiliului Judetean Cluj”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
    Reamintim faptul că valoarea totală a proiectului ce a avut ca obiectiv general punerea în valoare a monumentelor istorice din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei - Sectia în aer liber, respectiv restaurarea si conservarea bisericilor din lemn Petrindu si Cizer, în vederea cresterii atractivitătii turistice în judetul Cluj si în Transilvania, a fost de 3.880.209 lei (878.372,15 euro), valoarea finantării nerambursabile fiind de 3.880.209 lei (878.372,15 euro).
     Durata de implementare a proiectului finantat în cadrul Programului PA16/RO12 ”Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural” prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, a fost de 21 luni, respectiv 19 decembrie 2014 - 31 august 2016.
     Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, institutie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judetean Cluj si Asociatia Nordică de Design Urban (NUDA), un ONG din Norvegia care promovează designul urban integrat ca o necesitate în urbanism.

Biroul de presă
9 august 2016