Finalizare investitie pentru alimentare cu apa

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe, a susţinut astăzi, 07.05.2009, împreună cu reprezentanţii Companiei de Apă Someş, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, o conferinţă de presă prilejuită de finalizarea prizei de apă brută şi a conductei de aducţiune Tarniţa şi îmbunătăţiri de proces la Staţia de tratare a apei Gilău. 

           „Investiţia este realizată prin Programul ISPA, valoarea totală a structurii de finanţare fiind în valoare de 69.848.629 EURO, din care contractul C2, cel finalizat acum, fiind de 10.124.551 EURO. Programele destinate creşterii calităţii apei furnizate cetăţenilor judeţului fac parte din programele generale promovate de Consiliul Judeţean, care vizează îmbunătăţirea serviciilor oferite clujenilor şi, implicit, a calităţii vieţii acestora”, consideră preşedintele CJ, d-nul Alin Tişe.

            Lucrările au demarat în martie 2007 şi au avut drept obiectiv final îmbunătăţirea suplimentară a calităţii apei distribuite de Compania de Apă Someş SA, prin realizarea unei prize de captare a apei brute din lacul de acumulare Someşul Cald şi lucrări de modernizare a procesului la Staţia de tratare a apei Gilău. Această investiţie a însemnat şi o premieră în domeniul construcţiilor pentru instalaţii în sectorul de alimentare cu apă din România, transportul apei brute de la Tarniţa fiind prima aducţiune subacvatică din ţară, realizată pe fundul lacului Someşul Cald.

            Prin această componentă s-a dorit adoptarea lacului Tarniţa drept principala sursă a întregii arii deservite de Compania de Apă Someş în judeţul Cluj. Combinat cu lucrările de modernizare de proces de la Staţia de tratare a apei Gilău, programul va duce la creşterea calităţii apei şi a serviciilor, la scăderea costurilor de tratare, dar şi la creşterea siguranţei în alimentarea cu apă a ariei deservite.

DATE TEHNICE ALE PROIECTULUI

– realizarea unui turn (prize) de captare a apei brute din lacul Tarniţa
– realizarea unui rezervor de rupere a presiunii în aval de baraj
– realizarea unei microhidrocentrale în aval de baraj, producţia de energie a acesteia urmând să compeseze pierderea de energie echivalentă apei brute preluate de companie pentru potabilizare
– construirea a 4,85 km de conductă de aducţiune de la Tarniţa la barajul lacului Someşul Cald
– modernizări de proces la staţia de tratare a apei Gilău

Biroul de presă
07.05.2009

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW