Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 23 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Festival de obiceiuri Junii Satului

Festival de obiceiuri Junii Satului


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Festival-concurs de Obiceiuri si Traditii „Junii Satului” la Maguri-Racatau     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Maguri-Racatau si Asociatia „De la lume adunate si-napoi la lume date”, organizeaza sambata si duminica, 9 - 10 decembrie 2017, prima editie a Festivalului-concurs de Obiceiuri si Traditii „Junii Satului”, in comuna clujeana Maguri-Racatau.
     In prima zi a evenimentului, sambata, 9 decembrie a.c., vor evolua copiii de la clasele primare si clasele gimnaziale, iar a doua zi, duminica, 10 decembrie a.c., vor urca pe scena Caminului Cultural din Maguri-Racatau adolescentii si adultii. Astfel, prin implicarea in proiect, acestia vor asimila obiceiul ,,Umblatul junilor la colindat” si-l vor transmite mai departe. Totodata, obiceiul va fi cunoscut de cei prezenti si de ansamblurile si grupurile participante in festival, majoritatea din judetul Cluj, dar si din judetele Brasov - Ansamblul „Rujita” Rupea si Bistrita-Nasaud - grupul de colindatori din Urmenis. Acestia vor prezenta si alte obiceiuri specifice sarbatorilor de iarna, din zona pe care o reprezinta.
     Pentru ca acest obicei sa fie pastrat si perpetuat, Ansamblul „Cununa muntilor” din localitatea Maguri-Racatau, impreuna cu Asociatia „De la lume adunate si-napoi la lume date”, pe toata durata lunii noiembrie, a strabatut  satele comunei Maguri-Racatau pentru a se intalni cu oamenii locului si a afla amanunte despre obiceiul „Umblatul junilor la colindat”. Apoi, obiceiul a fost studiat si repetat de membrii ansamblului, pentru a fi pus in scena la prima editie a  Festivalului „Junii Satului”, ce va avea loc la Caminul Cultural din Maguri-Racatau.
     Intalnit cu preponderenta in zona montana a judetului Cluj, obiceiul cetei de colindatori, numiti „Juni”, se mai pastreaza la Maguri-Racatau si in alte sate din zona desi, in vechime, aria lui de raspandire a fost mult mai mare. Numarul tinerilor care alcatuiesc ceata este diferit de la sat la sat, asa dupa cum si numarul cetelor difera dupa marimea satelor. Conducatorul cetei, numit taroste sau graitor, este ales dupa mai multe criterii, printre care experienta si abilitatile de conducator. Acesta trebuie sa vegheze la buna comportare a tinerilor din ceata pe toata perioada sarbatorilor, sa organizeze repetitiile pentru colinde, sa vorbeasca in numele cetei, sa „graiasca” sau sa „alduiasca” colacul si sa organizeze jocul.


Biroul de presa
6 decembrie 2017