Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Joi, 26 Aprilie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Festival-concurs national Dumitru Sopon

Festival-concurs national Dumitru Sopon


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Festival-concurs national de interpretare a cantecului popular „Dumitru Sopon”     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura care functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Cluj, organizeaza, in parteneriat cu Primaria Gilau si Casa de Cultura „Dumitru Sopon” din Gilau, cea de-a V-a editie a Festivalului-concurs national de interpretare a cantecului popular „Dumitru Sopon”. Evenimentul va avea loc sambata si duminica, 24 si 25 iunie 2017, la Casa de Cultura din localitatea clujeana  Gilau.
     Aceasta manifestare isi propune sa mentina vie memoria artistului ardelean Dumitru Sopon, una dintre frumoasele voci ale cantecului popular romanesc. De asemenea, urmareste promovarea tinerilor interpreti care sa duca mai departe activitatea, numele si repertoriul inaintasilor si sa puna in valoare traditia muzical-interpretativa, autenticitatea cantecului si a portului traditional.
     La eveniment vor participa 16 interpreti din judetele Iasi, Cluj, Suceava, Alba, Gorj, Caras-Severin, Salaj, Hunedoara, Bihor si municipiul Bucuresti, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Potrivit regulamentului, concurentii vor interpreta in concurs cate doua cantece: unul doinit sau o balada si un cantec cu acompaniament orchestral.
     In prima zi a festivalului, sambata, 24 iunie a.c., incepand cu ora 18.00, va avea loc concursul propriu-zis, urmat de recitalurile interpretilor Florian Rosan si Ionela Morutan, iar duminica, 25 iunie a.c., de la aceeasi ora, va avea loc Gala Laureatilor. In deschidere, va fi lansat primul volum al albumului muzical-document, pe suport CD, intitulat „Ecoul muntilor”, ce cuprinde un repertoriu muzical instrumental din zona de munte a judetului Cluj, proiect coordonat de dr. Mircea Cimpeanu.
     De asemenea, in cadrul Galei, vor fi prezenti cu recitaluri interpretii Alexandru Pugna, Adrian Stanca si Cosmin Scheianu - castigatorul ultimei editii a festivalului, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor" al Casei de cultura „Dumitru Sopon" din Gilau si formatia „Mostenitorii”  din Republica  Moldova.
     Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra profesionista „Cununa Transilvana" a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, dirijor profesorul Ovidiu Bartes. Festivalul va fi prezentat de Grigore Samboan, iar intrarea este libera.

     Interpretul de muzica populara Dumitru Sopon s-a nascut la 21 martie 1936 si decenii de-a randul a incantat publicul iubitor de folclor cu vocea sa patrunzatoare, unica, de neconfundat si cu un repertoriu de cantece caracterizat de o deosebita sensibilitate si originalitate. S-a afirmat inca de pe vremea cand era copil si participa mereu la activitatile artistice ale Caminului cultural din comuna Gilau. In armata a fost selectat pentru a participa in concertele Ansamblului folcloric „Ciocarlia” din Bucuresti, unde, dirijorul si compozitorul Constantin Arvinte i-a apreciat calitatile vocale si l-a indrumat spre profesia de interpret de muzica populara.
     Din  anul 1957 a fost angajat la Filarmonica de Stat din Cluj, unde a lucrat intreaga viata. Repertoriul sau cuprindea peste 100 de cantece, din genuri diferite – de jale, de dor, de instrainare, dar si de petrecere, de dragoste si chiar popular-patriotice. De-a lungul vietii a fost deseori laureat si distins cu premiul I la mai multe dintre etapele nationale ale Festivalului „Cantarea Romaniei”, a primit Premiul „Etnos” in 1997, apoi titlul de „Excelenta in cultura” din partea Ministerului Culturii si medalia „Serviciul Crestin”, oferita de presedintele tarii. A fost ales membru de onoare al Fundatiei „Avram Iancu”, cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca si invitat in Senatul American pentru a primi diploma „Persoana de onoare” din partea statului Carolina de Nord alaturi de invitatia permanenta in SUA.
     Cea mai importanta realizare la care Dumitru Sopon tinea foarte mult a fost inregistrarea unui compact-disc, „un unicat in folclorul romanesc”, cu cantece vechi si dragi tuturor romanilor, alaturi de nume de marca ale operei clujene: Ion Pojar – prim-solist si Theodore Coresi – solist al Operei din Viena.
     Dumitru Sopon, slujitorul credincios al scenei si folclorului romanesc de la poalele Muntilor Apuseni, a trecut la cele vesnice in toamna anului 2006. Festivalul national de interpretare a cantecului popular romanesc ce-i poarta numele, organizat periodic in comuna Gilau, jud. Cluj, duce mai departe faima marelui artist.


Biroul de presa
20 iunie 2017