Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 20 Iulie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Expozitie Rembrandt la Muzeul Etnografic

Expozitie Rembrandt la Muzeul Etnografic

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref: Expoziţie REMBRANDT la Muzeul Etnografic, în premieră absolută pentru România 

În perioada 12 aprilie – 8 iunie 2014, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie de cultură care funcţionează sub patronajul Consiliului Judeţean Cluj, găzduieşte cea mai mare colecţie particulară de gravuri din lume dedicată renumitului artist olandez Rembrandt van Rijn – „Apogeul Artei Gravurii”.

Pe lângă tablourile în ulei, destinate regilor şi nobililor, Rembrandt a realizat şi gravuri, dedicate în special celor mai săraci, dar care îndrăgeau arta. Nici una dintre gravuri nu depăşeşte 53x45 cm, majoritatea fiind de mărimea unei cărţi poştale, sau chiar mai mici, cum e de exemplu „Micul polonez” care are doar 75 x 21 mm. În timp, lucrările s-au deteriorat, astfel încât, în anul 1865, Biblioteca Naţională Franceză i-a cerut artistului Armand Durand să restaureze gravurile lui Rembrandt. Pe parcursul lucrărilor de restaurare, realizate prin tehnica imprimării, artistul francez a folosit argint şi asfalt de Iudeea şi a imprimat 273 de gravuri, în serii de câte şapte exemplare, în prezent valoarea unui singur exponat putând ajunge, conform specialiştilor, la aproape 50.000 de euro.

Invit pe această cale toţi clujenii, dar şi alţi iubitori de artă care tranzitează Clujul, să se oprească preţ de o oră pentru a admira, pentru prima dată în România, cea mai importantă colecţie de gravuri dedicată celebrului pictor olandez Rembrandt. Colecţia găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei este cu atât mai impresionantă cu cât capodoperele expuse la Cluj sunt identice cu cele aflate în Muzeul Luvru din Paris. Felicit organizatorii expoziţiei pentru iniţiativa lăudabilă şi pentru organizarea exemplară, apreciind că această manifestare culturală aduce un aport esenţial demersurilor menite să consolideze statutul Clujului de capitală, culturală şi nu numai, a întregii regiuni”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. 

Exponatele prezentate publicului clujean sunt deţinute de un colecţionar privat din Luxemburg - Heinz Ess, firma domniei sale, Euro Art Luxemburg, reunind una dintre cele mai mari colecţii de artă private din Europa, cu circa 5.000 de lucrări din sfera artei plastice moderne: Marc Chagall, Marcel Vertes, Mane Katz, Pablo Picasso, Max Ernst, Joan Miro şi Salvador Dalí. Alături de lucrările de artă modernă, Euro Art Luxembourg deţine o impresionantă colecţie de gravuri originale realizate de sau după Peter Paul Rubens, Anthony van Dick, Vermeer van Delft, Martin Schongauer, Albrecht Dürer şi, bineînţeles, Rembrandt van Rijn. Până în prezent, colecţia Euro Art Luxembourg a fost expusă în America de Nord şi America Latină, în Australia şi în aproape toată Europa.

Expoziţia „Rembrandt – Apogeul Artei Gravurii” poate fi vizitată în două etape: 12 aprilie – 11 mai 2014, respectiv 13 mai – 8 iunie 2014, gravurile fiind grupate pe mai multe categorii, dintre care amintim: autoportrete, vechiul/noul Testament, sfinţi, scene de luptă/vânătoare, cerşetori, portrete de femei/bărbaţi, nuduri, etc. 

Biletul de intrare costă 20 de lei, 15 lei pentru elevi şi 10 lei pentru pensionari. De asemenea, cei interesaţi pot achiziţiona, cu 25 de lei, un catalog al întregii expoziţii. 

 

Biroul de presă
14 aprilie 2014