Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 25 Mai 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Expozitie de arta in Polonia

Expozitie de arta in Polonia

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

 

 

Invitaţie de presă

Ref. Expoziţia „Şcoala de Artă de la Cluj” la Galeria de Artă Contemporană SOKÓL, Nowy Sacz, Polonia 

 

            Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie culturală aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, va participa în perioada 29 august – 1 septembrie 2014, în localitatea Nowy Sacz din Regiunea Malopolska, la vernisajul expoziţiei „Şcoala de Artă de la Cluj”. Expoziţia, realizată în cadrul programului de colaborare existent între judeţul Cluj şi regiunea înfrăţită din Polonia-Malopolska, va fi deschisă până în data de 21 septembrie la Galeria de Artă Contemporană SOKÓL din Nowy Sacz.

            „Şcoala de Artă de la Cluj” va expune lucrări de Abódi Nagy Béla, Petre Abrudan, Gheorghi Apostu, Catul Bogdan, Teodor Botiş, Victor Ciato, Petru Feier, Radu Fulger, Teodor Harşia, Nicolae Maniu, Florin Maxa, Miklóssy Gabor, Mohi Sándor, Ioan Aurel Mureşan, Paul Sima, Tóth László, Mircea Vremir din patrimoniul muzeului şi din creaţia curentă a artiştilor Ioana Antoniu, Marius Bercea, Radu Comşa, Adriana Elian, Adrian Ghenie, KÅ‘mives Andor, Ciprian Mureşan, Radu Pulbere, Şerban Savu, Ioan Sbârciu, Radu Şerban. La organizarea expoziţiei au colaborat galeriile Plan B Cluj / Berlin şi Blain / Southern Londra.

            Expoziţia îşi propune să ofere o imagine concentrată a specificului artei clujene din perioada 1950 şi până în prezent, cunoscută fiind ascensiunea acesteia în mediile artistice internaţionale din ultimii ani. Astfel, o carte apărută anul trecut la editura Phaidon, Art Cities of the Future: 21st-Century Avant-Gardes, plasează Clujul între cele 12 oraşe unde se realizează arta viitorului. În revista Flash Art, un articol a lansat formula Şcoala de Artă de la Cluj, referindu-se la prezenţa tot mai dinamică a artiştilor clujeni în arta internaţională, dar şi la o anumită caracteristică a acestora, respectiv interesul pentru arta figurativă. Artiştii clujeni au manifestat întotdeauna o preferinţă pentru arta figurativă iar o privire retrospectivă în istoria picturii locale confirmă acest lucru.Un element important în această istorie îl reprezintă existenţa învăţămîntului artistic superior din anul 1950 până în prezent, deşi pentru o scurtă perioadă, între anii 1926-1931, o şcoală de artă a mai funcţionat la Cluj. Chiar dacă o bună parte din această istorie s-a consumat în perioada comunistă, artiştii au încercat să se sustragă modelelor propuse de ideologia comunistă şi să dezvolte o artă adevărată, legată de multe ori de evoluţiile artistice din lume. Succesul răsunător al tinerilor artişti de azi a fost pregătit de generaţiile anterioare, de climatul cultural bogat al Clujului, artiştii-profesori din învăţământul universitar de artă clujean având o influenţă decisivă în crearea unui anumit profil artistic al oraşului.  

 

Biroul de presă 

27 august 2014