Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 19 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Expozitia de fotografie Arta din lada

Expozitia de fotografie Arta din lada



CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presă
Ref. Expozitia de fotografie  „Arta din ladă”, vernisată la Unguras



     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultură care functionează in subordinea Consiliului Judetean Cluj, in parteneriat cu Primăria Unguras, organizează duminică, 20 august 2017, expozitia „Arta din ladă”, eveniment care va avea loc in Căminul cultural din localitatea clujeană Unguras. Evenimentul se desfăsoară cu ocazia manifestărilor grupate sub genericul „Intalnire cu fiii satului”.
     In deplasările pe teren ale echipei de cercetare a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj s-au adunat imagini si informatii pretioase despre cultura traditională din diferite zone folclorice ale judetului. Astfel, in expozitia „Arta din ladă” au  fost selectate 30 de imagini care prezintă elemente de port popular. Din lăzile de zestre au fost scoase cămăsi cusute cu migală si păstrate cu grijă din generatie in generatie. Sunt redate, in special, detalii ale cămăsilor de sărbătoare, creatii artistice unice prin particularitătile ornamentale, prin frumusetea cusăturilor decorative si prin armonia culorilor, dovadă a personalitătii, a gustului artistic si a iscusintei celor care le-au creat.
     Lada de zestre, in gospodăria traditională, este importantă nu doar ca piesă de mobilier, deoarece existenta ei traversează mai multe generatii, mostenindu-se de la mamă la fiică, dar mai ales pentru continutul ei. In ea sunt păstrate, in special, vesmintele pe care le poartă mireasa la nuntă, hainele de sărbătoare si, mai tarziu, unele piese textile pentru ceremonialul de inmormantare.


Biroul de presă
16 august 2017