Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Exercitiu salvare Cheile Turzii

Exercitiu salvare Cheile Turzii

                                                                            

                           CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă
Ref: Exerciţii de salvare în Rezervaţia Naturală Cheile Turzii

       Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj şi cu Asociaţia pentru Câini de Salvare „Transilvania”, a organizat sâmbătă, 13 iulie 2013, între orele 9.00-20.00, un amplu exerciţiu de căutare cu câini şi salvare din perete în Rezervaţia Naturală Cheile Turzii la care au participat aproximativ 30 de persoane.
        Întreaga acţiune a fost structurată pe două componente principale: cea de intervenţie în caz de urgenţă şi cea de promovare turistică a Cheilor Turzii. Concret, exerciţiul a presupus localizarea, cu ajutorul câinilor special antrenaţi, a două victime, dintre care una aflată în stare de inconştienţă, cu un traumatism cranian, leziuni toracice şi fractură de picior, cealaltă în şoc hipoglicemic, ulterior procedându-se la acordarea de prim-ajutor, respectiv la evacuarea răniţilor. Acest exerciţiu a fost urmat de o acţiune de salvare din perete a unei echipe de doi alpinişti care au suferit leziuni după desprinderea de coardă, instalarea victimelor în targă şi evacuarea acestora folosind tehnici specifice Salvamont. Totodată, cu ajutorul unei echipe de scafandri ai ISU Cluj a fost iniţiată o acţiune de căutare a unei persoane înecate în râul Hăşdate care traversează Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii”.
       Scopul acestui exerciţiu l-a constituit profesionalizarea echipelor de salvatori în contextul creşterii numărului de solicitări de urgenţă care indică un accident grav în această zonă turistică intens vizitată de turişti şi alpinişti. Pe lângă abordarea aspectelor tehnice şi de interoperativitate în caz de accident, exerciţiul şi-a propus şi promovarea acestui obiectiv turistic ca primă destinaţie pentru practicarea turismului de aventură (escaladă, parapantă, via ferrata, etc.).
       „Siguranţa turiştilor reprezintă o prioritate absolută pentru noi, cei care avem în custodie Rezervaţia Naturală Cheile Turzii, iar reuşita intervenţiilor de acest gen demonstrează faptul că suntem pregătiţi să intervenim în astfel de cazuri grave. Invit pe această cale toţi clujenii să viziteze acest obiectiv turistic de referinţă al judeţului, dar şi întreaga noastră zonă montană, cu deplină încredere în profesionalismul şi capacitatea de intervenţie a salvatorilor montani clujeni” a declarat Preşedintele Consiliul Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
 
Biroul de presă
15 iulie 2013