Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Exercitiu de salvare in Cheile Turzii

Exercitiu de salvare in Cheile Turzii


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Amplu si spectaculos exercitiu de salvare din plan vertical in Cheile Turzii     In perioada 23-24 aprilie a.c., Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj, in colaborare cu Asociatia Salvamont Vladeasa, a organizat in Rezervatia Naturala Cheile Turzii un amplu antrenament de pregatire pentru salvatorii montani specializati in salvarea de pe versantii abrupti ai defileului.
     „Astfel de exercitii sunt extrem de utile pentru salvatorii nostri montani intrucat ii pregatesc pentru orice scenariu sau accident ce poate sa intervina. Turistii care vor sosi in Cheile Turzii acum, la debutul sezonului de vizitare, dar si pe parcursul intregii veri, trebuie sa fie convinsi de faptul ca un numar suficient de salvatori cu o inalta calificare, foarte buna  conditie fizica si dotare corespunzatoare sunt in permanenta la datorie pentru ca ei sa fie in siguranta”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Scopul acestui antrenament-scoala, la care au participat aproximativ 30 de salvatori montani si aspiranti la titulatura de salvator montan voluntar, l-a reprezentat exersarea si repetarea tehnicilor de salvare din plan vertical si din teren accidentat si, respectiv, aplicarea lor pe teren.
     Beneficiind inclusiv de prezenta unui instructor din cadrul Scolii Nationale Salvamont, participantii la exercitiu s-au impartit in patru echipe si au simulat tot atatea scenarii de salvare din peretii verticali ai Cheilor Turzii. Victimele au fost evacuate pana la poteca turistica, acestea fiind transportate deasupra paraului Hasdate cu ajutorul corzilor, tehnica folosita in special la  evacuarea victimelor pe timp de vara.
     Mentionam in acest context faptul ca Salvamont Cluj, serviciu public subordonat  Consiliului Judetean, organizeaza astfel de exercitii de pregatire la fiecare inceput al sezonului cald, atunci cand Cheile Turzii sunt vizitate de mii de turisti si cataratori si cand riscul de accidente este destul de ridicat. Pe langa antrenamentele care vizeaza strict salvarea din abrupt si din perete, aceste programe de pregatire urmaresc si folosirea corecta a tehnicilor de escalada si parcurgerea de trasee de escalada, exercitii de salvare a coechipierului si, respectiv, de cunoastere a reliefului montan din defileu.

Biroul de presa
25 aprilie 2018