Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Evolutie favorabila inchidere rampe neconforme

Evolutie favorabila inchidere rampe neconforme


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Evolutie favorabila a procesului de inchidere si ecologizare a rampelor neconforme din judet     In cadrul conferintei de presa sustinute joi, 26 octombrie, la sediul forului administrativ judetean, presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a prezentat evolutia procesului de inchidere si ecologizare a rampelor neconforme din judet.
     Astfel, in ceea ce priveste rampele neconforme din Huedin, Gherla si Turda, domnul Alin Tise a precizat faptul ca lucrarile sunt avansate si ca au fost deja finalizate in proportie de 100% terasamentele, asternerea stratului suport de pamant precum si forarea puturilor pentru evacuarea gazelor. In acelasi timp, la rampele din Turda si Huedin se executa in momentul de fata asternerea de geomembrane pentru impermeabilizare si asternerea stratului de acoperire. In acest context, nemaiexistand in prezent deseuri care sa genereze poluare, nu se mai poate pune nici problema vreunei eventuale sanctiuni.
     „E important e ca toti clujenii sa inteleaga faptul ca nu vorbim doar de Pata Rat ci de sase rampe neconforme din intreg judetul si ca lucrurile se misca in directia buna. Alaturi de Pata Rat unde expertiza ne va indica saptamana viitoare masurile ce se impun in urma alunecarii de teren, lucrarile la Turda, Huedin si Gherla decurg intr-un ritm alert iar cele de la Dej si Campia Turzii au fost deja licitate” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     In ceea ce priveste rampa neconforma de la Cluj-Napoca, cea de la Pata Rat, terasamentele au fost realizate, de asemenea, in proportie de  cca. 80% iar evolutia lucrarilor de inchidere ar fi urmat un curs la fel de favorabil daca nu ar fi intervenit alunecarile corpului depozitului. In ceea ce priveste finalizarea lucrarilor de inchidere a acestei rampe, ea este preconizata pentru primavara anului viitor, aproximativ in luna martie.
     Referitor la problema poluarii cu levigat, presedintele forului administrativ judetean a precizat ca, in contextul refuzului de a se declara starea de alerta, vor fi urmate procedurile  standard prevazute de lege. In acest context, presedintele Consiliului Judetean a informat ca institutia a primit din partea Prefectului Judetului Cluj o adresa prin care se precizeaza ca la Pata Rat nu se impune declararea starii de alerta, neconstatand-se nici macar situatia de urgenta, desi aceasta a fost declarata anterior de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta inca din luna septembrie.
     Confruntat cu acest refuz nejustificat de instituire a starii de alerta, Consiliului Judetean Cluj va urma procedurile legale standard, cu dezavantajele ce decurg de aici, in special in ceea ce priveste caracterul greoi al acestora si perioada de timp considerabil mai lunga. Astfel, in cadrul sedintei ordinare a deliberativului clujean ce va avea loc luni, 30 octombrie a.c., va fi demarata procedura de expropriere a celor patru proprietari de teren identificati in proximitatea zonei afectate, astfel incat statia de osmoza recent inchiriata sa poata fi amplasata si sa inceapa procesul de epurare intr-un timp cat mai scurt.

Biroul de presa
26 octombrie 2017