Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Evenimente dedicate Zilei Mondiale Alzheimer

Evenimente dedicate Zilei Mondiale Alzheimer


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Evenimente dedicate Zilei Mondiale Alzheimer in Cluj-Napoca si Dej     Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C) Cluj, institutie de interes judetean subordonata Consiliului Judetean, organizeaza, sub egida „Ziua Mondiala Alzheimer”- 21 septembrie, o serie de activitati menite sa sensibilizeze comunitatea clujeana si institutiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer, precum si sa promoveze serviciile oferite in acest sens de catre institutie.
     Astfel, joi, 20 septembrie 2018, incepand cu ora 10.00, va avea loc o masa rotunda la sediul D.G.A.S.P.C Cluj, unde specialisti din cadrul institutiei, impreuna cu reprezentanti din toate primariile judetului vor analiza starea actuala a sistemului de servicii oferite persoanelor afectate de boala Alzheimer. Se va discuta despre importanta diagnosticarii precoce, educarea apartinatorilor, masuri concrete de preventie in sensul sporirii controlului asupra factorilor de risc, dar si despre suportul acordat familiilor acestora.
     Activitatile vor continua si vineri, 21 septembrie a.c., in cadrul campaniei „Aminteste-ti de mine!”, atunci cand, in municipiile Cluj-Napoca si Dej, se va organiza o campanie gratuita de testare a memoriei.
     Proiectul „Cafeneaua Alzheimer” se va desfasura in acest an in doua locatii din Cluj-Napoca, situate atat pe strada Napoca nr. 10, cat si pe strada Stephan Ludvig Roth nr. 5 unde, in intervalul orar 10:00-12:00, se va testa gratuit memoria si vor avea loc grupuri de discutii pe problematica Alzheimer, intre persoane adulte cu varsta peste 45 de ani si psihologi din cadrul Centrului Comunitar Judetean Cluj.
     De asemenea, cu sprijinul reprezentantilor D.G.A.S.P.C. Cluj, Locuinte Protejate Citcau si in colaborare cu Primaria Municipiului Dej, dejenii isi vor putea testa gratuit memoria la sediul Centrului de Servicii Sociale Dej din strada Regina Maria nr. 26 - parterul Policlinicii, in intervalul orar 10.00– 14.00. Vor avea loc sesiuni de testare efectiva precum si grupuri de discutii pe problematica Alzheimer, intre persoane adulte si psihologi din cadrul D.G.A.S.P.C.
     Reamintim ca dementa de tip Alzheimer se caracterizeaza prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive cu deteriorarea memoriei, tulburari de limbaj, deteriorarea capacitatii de a desfasura activitati motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaste obiectele, dificultati in planificare si organizare la persoana afectata.
     Este important ca populatia sa constientizeze ce este dementa de tip Alzheimer, sa cunoasca simptomatologia si sa inteleaga ca dementa in boala Alzheimer este diferita de procesul normal de imbatranire, sa poata face diferenta intre cele doua si sa stie unde sa se adreseze atunci cand suspecteaza ca exista anumite probleme.


Biroul de presa
18 septembrie 2018