Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Joi, 18 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Ecologizare in Cheile Turzii si Cheile Turenilor

Ecologizare in Cheile Turzii si Cheile Turenilor


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref.: Actiune de ecologizare in Cheile Turzii si Cheile Turenilor derulata de Consiliul Judetean


     Joi, 10 mai 2018, conducerea Consiliului Judetean Cluj impreuna cu angajatii aparatului de specialitate si cei ai Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo au participat la o actiune de voluntariat care a avut ca obiectiv principal ecologizarea Rezervatiilor Naturale ,,Cheile Turzii” si „Cheile Turenilor”.
     Desfasurata dupa mini-vacanta de 1 mai, cand defileul a fost vizitat de nu mai putin de 6.000 de turisti si alpinisti, actiunea din Cheile Turzii a vizat, in special, igienizarea platoului si a traseului din rezervatie deschis turistilor. De asemenea, echipele mixte formate din reprezentanti ai Consiliului Judetean si salvamontisti au marcat o serie de portiuni din traseele cunoscute de catarare (Traseul Triunghiul Galben si Punctul Rosu) si au reabilitat poteca de vizitare din apropierea podului numarul patru.
     In ceea ce priveste actiunea derulata in Cheile Turenilor, aceasta a vizat ecologizarea intrarii in aria protejata desfasurata pe o suprafata de aproximativ 25 de ha, respectiv partea dinspre localitatea Tureni, in amonte. De asemenea, au fost realizate activitati de optimizare a potecii de vizitare, respectiv de curatare a vegetatiei, inlaturare a bolovanilor, etc. 
     Astfel, in cadrul celor doua activitati de voluntariat desfasurate simultan au fost colectati cateva zeci de saci cu diverse deseuri nedegradabile, acestia fiind transportati pana la iesirea din rezervatii in vederea preluarii de autospecialele firmei specializate de salubritate.
     Manifestarea s-a bucurat de un real succes printre angajatii Consiliului Judetean, actiunea dorindu-se a fi o prefatare a sezonului cald si a minivacantei de Rusalii, cand numarul preconizat al turistilor vizitatori va fi exponential mai mare.
     „Dincolo de satisfactia in sine oferita de o zi minunata petrecuta activ in natura si pentru natura, ne-am bucurat sa constatam, comparativ cu alti ani, o scadere a cantitatilor de deseuri lasate in urma de vizitatori. E, credem noi, rezultatul atat al cresterii nivelului de educatie si de civilizatie cat si al actiunilor de constientizare intreprinse continuu de salvamontistii clujeni. In prezent, atat Cheile Turzii cat si Cheile Turenilor sunt pe deplin ecologizate si pregatite pentru sezonul de vizitare” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Reamintim faptul ca aceasta actiune de ecologizare organizata Salvamont Cluj impreuna cu Consiliul Judetean survine celei desfasurate in Cheile Turzii in data de 22 aprilie a.c, cu ocazia Zilei Internationale a Pamantului. Cu acel prilej, peste 100 de iubitori de natura au reusit sa adune circa 50 de saci cu deseuri, majoritatea aduse de viiturile paraului Hasdate odata cu topirea zapezii, dar si lasate de turistii vizitatori. De asemenea, ca urmare inclusiv a acestei prime ecologizari si a celorlalte masuri luate, Cheile Turzii au inregistrat in ultimele doua saptamani un record absolut de vizitatori, nu mai putin de 11.500 de adulti si copii vizitand obiectivul turistic de interes national in acest interval. Acestia au adus in vistieria judetului peste 36.000 lei, bani ce vor fi folositi exclusiv in vederea conservarii, in conditii optime, a acestei rezervatii.
     Rezervatiile Naturale ,,Cheile Turzii” si „Cheile Turenilor” ofera vizitatorilor posibilitatea de a petrece timpul liber admirand frumusetile naturale ce se pot intalni la tot pasul, in stare pura. Astfel, turistii pot sa opteze fie pentru o plimbare relaxanta in natura, fie pentru practicarea unor sporturi extreme care nu afecteaza microclimatul existent: alpinism, parcurgerea traseului via-ferrata, zbor cu parapanta, etc.

Biroul de presa
10 mai 2018