Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Echipamente pentru testarea hipoacuziei

Echipamente pentru testarea hipoacuziei

                                                                     
                              CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Echipamente ultraperformante pentru testarea hipoacuziei la copii


     Spitalul Clinic de Boli Infectioase, unitate medicala aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, pune la dispozitia clujenilor un echipament ultraperformant recent achizitionat, menit sa testeze hipoacuzia la nou nascuti, sugari si copii mici.
     Achizitia aparaturii, deja puse in slujba pacientilor in cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Boli Infectioase, situat pe str. Motilor, nr. 19, din Cluj-Napoca, a fost finantata in totalitate din bugetul Consiliului Judetean, valoarea acesteia fiind de 18.600 de lei.
     In contextul in care auzul este un simt foarte important de care depinde posibilitatea dezvoltarii limbajului expresiv, principalul avantaj pe care aceasta aparatura il ofera este acela ca  permite realizarea unui screening auditiv, astfel incat problemele de auz sa poate fi depistate extrem de facil, inca de la nastere, prin testarea tuturor copiilor in primele zile de viata. De asemenea, prin intermediul acestui echipament se va putea ca, pana la implinirea de catre copii a varstei de trei luni,  sa se poata pune un diagnostic in acele cazuri in care s-a semnalat existenta unor probleme, urmand ca apoi, in cel mai scurt timp posibil, sa se intervina pentru protezarea auditiva. In acest fel, verificarile efectuate cu ajutorul acestui aparat contribuie in mod semnificativ la asigurarea unui ritm cotidian normal al copiilor respectivi, a unui flux verbal coerent, precum si la facilitarea interactiunilor sociale.
     „Ceea ce e cu adevarat important e faptul ca prin intermediul acestei aparaturi facilitam diagnosticarea si tratarea cat mai rapida a copiilor cu hipoacuzie, oferindu-le in acest fel o sansa in plus la o viata cat mai normala si la o deplina integrare in societate” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     In ceea ce priveste beneficiarii directi ai acestei aparaturi, se impune a fi precizat faptul ca institutia spitaliceasca clujeana asigura, in mod gratuit, consultatiile pentru testarea hipoacuziei la copii, serviciile fiind furnizate atat micutilor care provin din judetul Cluj cat si celor din judetele limitrofe sau din alte judete ale tarii, pe baza unui bilet de trimitere.
     Hipoacuzia reprezinta diminuarea acuitatii auditive, cu cel mult 20 de decibeli, si este cauzata fie de o leziune a cohleei - organul auzului situat in urechea interna, de o afectare a fibrelor nervoase din nervul auditiv sau pe caile auditive centrale, de la urechea interna la encefal, fie de afectarea conductului auditiv extern, a urechii externe sau a urechii medii.
     Echipamentul recent achizitionat cu finantare de la Consiliul Judetean Cluj si pus la dispozitia pacientilor prin intermediul Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului de Boli Infectioase este conceput sa verifice otoemisiunile acustice pentru testarea hipoacuziei la nou nascuti, sugari si copii mici, pentru obiectivizarea hipoacuziilor non-organice (psihogene) cat si pentru aprecierea integritatii functiei cohleare.

Biroul de presa
17 Martie 2017