Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Doua proiecte pentru Cluj 100

Doua proiecte pentru Cluj 100CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref. Doua proiecte pentru ,,Cluj 100”


     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, institutie de cultura care functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Cluj, anunta inscrierea a doua proiecte din aria patrimoniului cultural imaterial al judetului Cluj in cadrul programului ,,Cluj 100 – celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire”.
     Astfel, in ceea ce priveste primul proiect inscris de C.J.C.P.C.T. - ,,Semne peste vreme” acesta cuprinde o expozitie de fotografie, editarea si lansarea unui album de fotografie etnografica prin care se aduce in atentia publicului imagini ale portului de sarbatoare românesc din judetul Cluj. Multe din piesele vestimentare prezentate dateaza de la inceputul secolului XX, o buna parte din populatia orasului Cluj amintindu-si cu drag de „camesile” purtate in copilarie, in zilele de sarbatoare, in satul natal. Portul traditional românesc are valoare intrinseca si este parte din patrimoniul universal.
     Cel de al doilea proiect propus, ,,Ultimii rapsozi clujeni”, aduce in atentia publicului urban muzica traditionala autentica, mostenita din mosi-stramosi, melodii care se doineau in satele clujene si in urma cu un secol. Proiectul reprezinta incununarea muncii de cercetare a echipei de specialisti ai C.J.C.P.C.T. Cluj, condusa de dr. etnomuzicolog Mircea Cimpeanu si va fi prezentat sub forma unui recital sustinut de cinci rapsozi vocali din cinci sate clujene, o expozitie de fotografie, care sa introduca in atmosfera satului milenar si lansarea colectiei de CD-uri ,,Rapsozi clujeni”.
     ,,Cluj 100” este un proiect derulat de catre Primaria Cluj-Napoca prin care se doreste marcarea, in anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Totodata, anul viitor a fost declarat si Anul European al Patrimoniului Cultural, motiv pentru care municipalitatea clujeana a lansat aceasta initiativa prin care invita intreaga societate civila, institutiile, dar si ONG-urile clujene sa depuna propuneri pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.

Biroul de presa
3 august 2017