Dezbatere publica – Transport persoane in judetul Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, împreună cu  vicepreşedinte Vakar Istvan, au prezidat ieri, 11.12.2012, dezbaterea publică organizată de forul administrativ judeţean  în vederea analizării proiectului de hotărâre privind aprobarea „Programului public de transport persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2013-2019”, proiect ce urmează a fi supus aprobării în proxima şedinţă a deliberativului judeţean. 

            La şedinţa publică găzduită de Consiliul Judeţean au participat, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai tuturor factorilor implicaţi în problematica transportului de persoane din judeţul Cluj, respectiv instituţii şi autorităţi publice, transportatori şi cetăţeni. Astfel, din rândul autorităţilor publice au participat primarii sau viceprimarii municipiului Cluj-Napoca şi ai comunelor Floreşti, Baciu şi Feleacu, precum şi factori de decizie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, Inspectoratului de Stat pentru Control în Transport Rutier şi ai Autorităţii Rutiere Române. Dintre operatorii de transport judeţeni au fost prezenţi administratorii celor mai importante societăţi care acţionează în judeţul Cluj, cetăţenii participanţi provenind în principal din rândul locuitorilor comunei Floreşti. Toţi aceştia au fost invitaţi la dezbatere întrucât s-a dorit realizarea unei analize cât mai cuprinzătoare precum şi maximizarea şanselor de a identifica soluţiile optime pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă acest domeniu.

Scopul principal al acestei dezbateri publice îl reprezintă implementarea la nivelul administraţiei judeţene a unor principii de bază în orice societate modernă cum sunt cel al transparenţei decizionale şi al democraţiei participative. În acest fel ne propunem să ascultăm doleanţele sau propunerile cetăţenilor şi ale celorlalţi factori implicaţi în acest domeniu întrucât deciziile noastre trebuie să răspundă într-o cât mai mare măsură aşteptărilor acestora. Chiar dacă subiectul transportului public de persoane este, într-adevăr, o problemă sensibilă şi care trenează de ani de zile, mai ales în arealul Zonei Metropolitane Cluj-Napoca, suntem convinşi că, printr-un dialog constructiv al tuturor factorilor interesaţi şi implicaţi vom reuşi, cu pârghiile avute la dispoziţie, să ajungem la un consens între toţi actorii şi să îmbunătăţim condiţiile de transport al acestor cetăţeni care muncesc sau, pur şi simplu, aleg să viziteze municipiul reşedinţă de judeţ. Alături de celelalte propuneri ale cetăţenilor care au fost deja exprimate, unele fiind deja incluse în proiectul nostru de hotărâre, o prioritate esenţială pentru perioada imediat următoare o va reprezenta amenajarea, în diferite zone ale municipiului, a unor staţii de transfer în care pasagerii sosiţi din judeţ să poată fi preluaţi în mod direct de transportatorul local, nemaifiind astfel debarcaţi la intrarea în localitate sau la marginea acesteia, respectiv în autogară ”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

            În contextul trecerii în revistă a principalelor probleme semnalate de cetăţeni sau de transportatorii din judeţ, conducerea Consiliului Judeţean a decis ca toate acestea să fie inventariate şi să facă obiectul unei analize serioase şi complete a compartimentelor de resort din cadrul forului administrativ judeţean împreună cu celelalte instituţii care deţin atribuţii în acest domeniu. În ceea ce priveşte acele aspecte deficitare care nu fac parte din sfera de competenţă a Consiliului Judeţean cum este, spre exemplu, neincluderea preţului practicat de operatorii de transport judeţean printre criteriile de departajare avute în vedere în cadrul procedurilor de atribuire a traseelor, părerea unanimă a reprezentanţilor autorităţilor publice şi a transportatorilor s-a referit la faptul că aceste lacune legislative reprezintă anomalii ce va trebui rezolvate  printr-un amplu proces de lobby care să vizeze modificarea actelor normative în cauză.

            „Sunt destul de optimist în ceea ce priveşte rezultatele acestei întâlniri. După cum s-a afirmat şi în cadrul dezbaterii, problema legislativă acţionează, într-adevăr, la un nivel superior Consiliului Judeţean Cluj. Licitaţiile pe traseele judeţene se organizează la nivel naţional, astfel încât instituţia noastră nu are, momentan, pârghiile legale pentru a interveni direct în acest sistem. Ceea ce putem face noi e să mediem şi să intervenim pe lângă instituţiile abilitate, astfel încât călătorii să aibă parte de condiţii optime de transport şi să nu aibă de suferit de pe urma acestor anomalii”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan.

            Dezbaterea a durat peste două ore, toţi cei aproximativ 50 de participanţi apreciind-o ca fiind extrem de utilă.

Biroul de presă

12.12.2012

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW