Desfasurare proiect porti deschise la muzee

În data de 22 ianuarie 2011 Consiliul Judeţean Cluj a derulat la muzeele care funcţionează sub autoritatea sa proiectul „Porţi deschise”. Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, clujenii au putut vizita gratuit toate cele trei muzee aflate în subordinea Consiliului Judeţean, respectiv Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea, acestea fiind deschise între orele 9.00 şi 17.00.
        În acest context, Muzeul de Artă Cluj, cu sediul în Piaţa Unirii, nr. 30, a fost vizitat de nu mai puţin de 570 de persoane care au putut admira un patrimoniu conservat de artă românească de valoare excepţională. Cu acest prilej a fost redeschisă expoziţia permanentă – Galeria Naţională a muzeului, aceasta etalând o selecţie reprezentativă de pictură şi sculptură din acest patrimoniu, cu un accent deosebit asupra artei din Transilvania. Prezentarea cronologică pune în valoare prin lucrări de referinţă principalele personalităţi creatoare şi oferă repere pentru etapele evoluţiei artei româneşti din perioada secolelor XVI-XXI. Galeria Naţională beneficiază de un spaţiu de expunere generos şi expresiv, situat la etajul unui important edificiu baroc, datând din ultimul sfert al secolului al XVIII-lea: Palatul Bánffy, operă a arhitectului german J. E. Blaumann.
       Ziua “Porţilor deschise” s-a bucurat de un succes deosebit şi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Secţia Pavilionară, din str. Memorandumului, nr. 21, unde au profitat de intrarea gratuită nu mai puţin de 650 de vizitatori, dintre care aproximativ 200 de elevi şi studenţi. Secţia Pavilionară este găzduită într-o valoroasă clădire, monument de arhitectură din secolul al XVI-lea, cunoscut sub numele de „Reduta”, sala mare de la etaj fiind martora tăcută a multor evenimente din istoria tumultoasă a Transilvaniei, dar şi a oraşului. Aici a avut loc, cu intermitenţe, până în 1865 Dieta Transilvaniei, în 1894 Sala Mare a găzduit Procesul Memorandiştilor, tot aici au concertat Franz Liszt, Bèla Bártok şi George Enescu.
 Cei interesaţi au putut să viziteze expoziţia permanentă a muzeului, care oferă un tablou real al culturii materiale şi spirituale a populaţiei din Transilvania. În cadrul expoziţiei permanente s-a reconstituit, cu ajutorul exponatelor valoroase de care dispune muzeul, un univers rural caracterizat prin organicitate, complexitate, coerenţa funcţională a componentelor sale şi forţa de a se autopromova, în ciuda dificultăţilor, prin tenacitate şi capacitate de adaptare. 
       Muzeul ”Octavian Goga” din Ciucea, str. Principală, nr.2, a participat, de asemenea, la proiectul „Porţi deschise”, fiind vizitat de 61 de persoane. Cu această ocazie a fost reactivat cercul de elevi ,,Prietenii muzeului” de la şcoala din Ciucea prin participarea lor la ghidajul muzeului.
     „Am constatat cu satisfacţie că iniţiativa noastră de a permite accesul gratuit la muzeele de sub autoritatea Consiliului Judeţean s-a bucurat de un real succes, cca. 1400 de locuitori ai judeţului optând pentru această modalitatea plăcută şi utilă de petrecere a timpului liber. Prin intermediul acestei manifestări Consiliul Judeţean a acţionat odată în plus în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, facilitând accesul clujenilor la cultură, educaţie şi cunoaştere. În mod cert, asemenea iniţiative vor mai avea loc la nivelul instituţiilor de cultură pe care la administrăm pentru a permite astfel cât mai multor cetăţeni ai judeţului să se bucure de oferta culturală a acestora,” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Biroul de presă
24.01.2011

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW