Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 17 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Deschiderea sezonului in Cheile Turzii

Deschiderea sezonului in Cheile Turzii

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

Informare de presă

Ref: Deschiderea sezonului de vizitare în Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii” 

Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii”, obiectiv turistic de interes naţional aflat în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, anunţă deschiderea sezonului de vizitare pentru acest an. Rezervaţia, deschisă până la sfârşitul lunii octombrie, oferă vizitatorilor ei un mod deosebit de plăcut de petrecere a timpului liber în concordanţă cu frumuseţile naturale în stare pură care se pot întâlni la orice pas. 

            Consiliului Judeţean Cluj prin intermediul Serviciului Public Salvamont Cluj, desfăşoară o activitate permanentă de supraveghere a acţiunilor cu caracter turistic realizate în interiorul rezervaţiei, fiind prezent cu o echipă formată din 2 oameni, la care se adaugă unul sau doi în week-end-uri şi sărbători. Preţul de intrare este de 1 leu pentru copiii sub 14 ani şi 3 lei pentru adulţi. În această perioadă, grupurile organizate pot beneficia de ghid turistic din partea custodelui sau a Serviciului Public Salvamont Cluj, pe baza unei cereri depuse cu cel puţin o zi înainte. 

            În plus, persoanele care vizitează această rezervaţie au posibilitatea practicării unei game variate de sporturi, activităţi recreative care nu afectează însă microclimatul existent: alpinismul, căţărarea, orientarea turistică, zborul cu parapanta şi deltaplanul (după 1 iulie). Aici se organizează frecvent concursuri de alpinism de rang naţional şi internaţional. 

Cheile Turzii, situate  în zona de graniţă dintre o regiune muntoasă (Munţii Trascăului) şi Câmpia Transilvaniei, reprezintă cea mai cunoscută rezervaţie naturală de pe teritoriul judeţului Cluj cu un număr anual de vizitatori de peste 45.000, fapt care îl transformă într-unul dintre cele mai vizitate obiective turistice naturale din judeţ. Cele mai emergente perioade de vizitare sunt înregistrate în lunile iulie – august (perioada concediilor de odihnă) şi ultima jumătate a lunii mai, respectiv prima jumătate a lunii iunie (sfârşitul anului şcolar).

Cheile Turzii se întind de-a lungul Pârâului Hăşdate pe o lungime de aproximativ 1,5 km, ele reunind pe un teritoriu relativ restrâns (324 ha) o multitudine de valori peisagistice, geologice, botanice, zoologice şi arheologice.

             Atracţiile turistice cele mai valoroase din cadrul acestei rezervaţii sunt:  

-          Versanţii aproape verticali ai cheilor, ce depăşesc pe alocuri 100 de m. înălţime.

-          Aprox. 60 de peşteri care adăpostesc importante comunităţi de lilieci de importanţă comunitară

-          Peste 100 specii de pasări, dintre care cea mai importantă este acvila de stâncă – unul dintre simbolurile acestei rezervaţii

-          1030 de specii de plante superioare, multe de importanta comunitară, specii rare sau endemice (ceapa-ciorii sau usturoiul sălbatic, Ephedra distachya, Ferula sadleriana)  

-          În jur de 1300 de specii de fluturi.  

Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii” dispune de aproximativ 100 de kilometri de trasee turistice bine delimitate. Cele mai importante sunt următoarele:

1.      Cheile Turzii – Izvorul Popii – Cascada Ciucaş; distanţa: 6 km; durata: 2-3 ore  

2.      Cabana Cheile Turzii – Dealul Hodiş (Turda); distanţa: 8,2 km; durata: 2-2,5 ore  

3.      Cheile Turzii – Comuna Corneşti (prin Ciucaş); distanţa: 9,2 km; durata: 3-4 ore  

4.      Cheile Turzii – Cheile Turului (Tureni); distanţa: 10 km; durata: 4 ore  

5.      Cheile Turzii – Cariera de var (Tureni); distanţa: 10 km; durata: 4 ore  

6.      Cabana Cheile Turzii – Cabana Buru; distanţa: 12,5 km; durata: 4-5 ore  

7.      Circuitul Crestelor Cheilor Turzii – Ambii versanţi; distanţa: 12,5 km; durata: 4-5 ore  

8.      Cabana Cheile Turzii – Comuna Mihai Viteazu (Turda); distanţa: 13 km; durata: 3-4 ore  

9.      Cheile Turzii – Deleni – Cabana Făget (Cluj-Napoca); distanţa: 29 km; durata: 10 ore  

10.  Cheile Turzii – Iara – Cabana Muntele Băişorii; distanţa: 40 km; durata: 12 ore  

            „Aria protejată Cheile Turzii reprezintă un obiectiv turistic de mare interes, atât printre turiştii români, cât şi printre cei străini. Numai anul trecut, spre exemplu, aproximativ 60-65% dintre vizitatori au fost străini. Numărul mare de turişti români şi străini care a crescut de la an la an ne-a determinat să investim constant în acest obiectiv, anul acesta desfăşurându-se aici importante activităţi de întreţinere la poduri şi marcaje, igienizarea defileului, renovarea pichetului de la intrarea în rezervaţie, amplasarea de toalete ecologice, etc. Toate aceste investiţii au fost făcute pentru sporirea confortului şi siguranţei turistului care caută o oază de linişte, departe de forfota oraşului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe .

 

Biroul de presă  

17.05.2010