Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Vineri, 19 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Demersuri deblocare situatie Muzeul de Istorie

Demersuri deblocare situatie Muzeul de Istorie

                                                                       

                        CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă
Ref: Adresă către Ministerul Culturii pentru deblocarea situaţiei înregistrate la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

     Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe, a înaintat o adresă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional prin care solicită deblocarea situaţiei înregistrate în cazul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, instituţie aflată sub autoritatea ministerului, care se află de aproape doi ani în situaţia de a nu primi vizitatorii, expoziţiile de bază ale acestei instituţii fiind închise datorită lucrărilor de reparaţii şi modernizări ale clădirii în care funcţionează.
     “Situaţia în care se află această instituţie de cultură reprezentativă pentru această zonă a Transilvaniei este pe de o parte regretabilă, pe de alta impardonabilă. Se privează atât publicul clujean, elevii, studenţii, cât şi cei care ne vizitează, de accesul la o instituţie emblematică pentru comunitatea noastră. Ştiu că problemele care fac ca această situaţie să se cronicizeze sunt relative confuze, motiv pentru care am solicitat ministerului tutelar să întreprindă în regim de urgenţă toate demersuruile necesare clarificării şi rezolvării problemelor cu care se confruntă această instituţie. Până la urmă, muzeul şi patrimoniul acestuia sunt ale clujenilor şi ale celor interesaţi de istoria Transilvaniei, nu al unor conjuncturi sau interese de moment”, consideră preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe.
     Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este continuatorul celei dintâi asociaţii muzeale din Transilvania, Asociaţia Muzeului Ardelean, înfiinţată în anul 1859. În anul 1994 este clasificat de către Ministerul Culturii şi Cultelor ca muzeu de importanţă naţională, în colecţiile acestei instituţii aflându-se peste 400.000 de obiecte de patrimoniu, de o valoare inestimabilă. Din anul 2009 Muzeul este închis publicului, fiind în proces de reamenajare şi reparaţii. În ultima perioadă au fost semnalate public date referitoare la nereguli înregistrate în atribuirea şi derularea lucrărilor, toate acestea fiind grefate pe o instabilitate la nivelul managementului acestei instituţii, directorii fiind succesiv demişi sau repuşi în funcţie, urmare a unor decizii ale instanţelor de judecată.

Biroul de presă
14.03.2011