Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 27 Aprilie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Demararea procedurii de achizitie pentru extinderea programului de furnizare a fructelor si in randul prescolarilor

Demararea procedurii de achizitie pentru extinderea programului de furnizare a fructelor si in randul prescolarilor

                                                                                              

                                         CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă
Ref. Consiliul Judeţean a demarat procedurile de achiziţie pentru extinderea programului de furnizare a fructelor şi în rândul preşcolarilor


     Consiliul Judeţean Cluj a demarat procedurile de organizare a licitaţiei electronice având ca obiect atribuirea contractului de furnizare de mere pentru copiii din învăţământul preşcolar clujean, ca urmare a recentei decizii a Guvernului României de a extinde programul de încurajare a consumului de fructe proaspete şi în rândul preşcolarilor din grădiniţele de stat şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore.
     „În contextul în care, urmare a adoptării acestui act normativ, nu mai puţin de 6789 de preşcolari clujeni vor avea parte, în plus, de avantajele acestui program, am dispus demararea în regim de maximă urgenţă a procedurilor de achiziţie astfel încât copiii să poată beneficia la maxim de drepturile care le-au fost conferite”, a declarat domnul Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
     Până acum, grupul ţintă al Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli a inclus elevii din clasele I-VIII, din învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat, grup extins ulterior şi la elevii din clasa pregătitoare. Extinderea programului şi la nivelul preşcolarilor este cuprinsă în măsura ”Copii sănătoşi la grădiniţă”, ca parte a Pachetului integrat pentru combaterea sărăciei, aprobat prin Memorandum de Guvernul României la data de 19 iulie 2016.
     Extinderea grupului ţintă al acestui program şi la preşcolari are rolul de a încuraja consumul de fructe proaspete de către copii, pentru conştientizarea de către aceştia a beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, bazată pe consumul de fructe proaspete. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la diminuarea afecţiunilor cauzate de o alimentaţie nesănătoasă. Pe de altă parte, măsura elimină inechităţile şi discriminarea dintre preşcolarii şi şcolarii care urmează cursuri în aceleaşi unităţi de învăţământ, programul fiind astfel destinat tuturor copiilor din grupul ţintă, indiferent de statutul lor social. Nu în ultimul rând, extinderea acestui program va reprezenta, totodată, o oportunitate de diversificare şi de dezvoltare a activităţilor de producţie şi comercializare a fructelor din ţara noastră.
     Potrivit ordonanţei de urgenţă recent adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial al României în cursul zilei de miercuri, 12 octombrie 2016, limita valorii zilnice aprobate este de 0,37 lei/preşcolar, aceasta cuprinzând preţul integral de achiziţie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz.


Biroul de presă
13 octombrie 2016