Delegatie CJC in vizita la romanii din Valea Timocului

În perioada 24-26 mai 2013, o delegaţie a Consiliului Judeţean Cluj condusă de preşedintele Horea Uiorean a realizat o vizită în Valea Timocului, regiune din Serbia în care trăieşte o mare comunitate de români. Delegaţia a fost formată din şeful Serviciului de Relaţii Internaţionale din cadrul Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale Cluj, Asociaţiei „Produs de Cluj” şi Televiziunii Române – Studioul Regional Cluj.
     

Această vizită s-a încadrat în demersul Consiliului Judeţean Cluj de iniţiere  de noi relaţii de colaborare şi parteneriat cu regiunile din ţările vecine României în care se găsesc importante comunităţi de români, în paralel cu dezvoltarea relaţiilor deja existente. Pe parcursul celor trei zile ale vizitei, delegaţia clujeană şi-a desfăşurat activitatea pe trei direcţii principale, respectiv întâlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor românilor din zonă, manifestări culturale, respectiv organizarea şi participarea la emisiuni televizate, cu implicarea soliştilor şi a formaţiilor de dansatori provenite din Cluj şi din Valea Timocului.
     

  Astfel, Consiliul Judeţean Cluj a organizat o masă rotundă la care au participat liderii organizaţiilor româneşti din Valea Timocului şi din întreaga Serbie. La aceasta au participat, pe lângă preşedintele Horea Uioreanu şi consulul general al României la Zaicear, domnul Iulian Niţu, liderii a 11 asociaţii ale românilor, adică mai bine de jumătate din cele existente în momentul de faţă pe întreg teritoriul statului sârb. Discuţiile purtate au vizat identificarea şi centralizarea problemelor cu care se confruntă comunităţile româneşti din această regiune, precum şi găsirea celor mai potrivite soluţii
     „Ne-am dorit să găsim modalităţile concrete prin care putem să-i ajutăm pe aceşti oameni, să colaborăm cu ei, personal şi instituţional, inclusiv prin încheierea de înfrăţiri cu regiuni din Serbia. Pentru aceasta, pe lângă discuţiile purtate, le-am pus la dispoziţia reprezentanţilor comunităţii precum şi autorităţilor locale cu care ne-am întâlnit o mapă de prezentare a judeţului Cluj şi a Consiliului Judeţean pentru a înlesni iniţierea de parteneriate culturale, educative şi, de ce nu, chiar economico-investiţionale”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu. În acest context, urmare a întâlnirii cu prefectul districtului Bor, s-a stabilit, de principiu, încheierea în viitorul cât mai apropiat, a unui protocol de colaborare între cele două unităţi administrativ-teritoriale.
   

Datorită sprijinului acordat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, Consiliul Judeţean Cluj a făcut o primă donaţie de carte pentru copiii care vor să studieze în limba română, constând în peste 500 de volume noi, reprezentând atât beletristică cât şi bibliografie şcolară. De asemenea, cu sprijinul Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului 300 de cărţi de rugăciune în limba română au fost donate preotului român ortodox din Malainiţa, Boian Aleksandrovici, Protopop al Daciei Ripensis şi vicar al Văii Timocului, pentru enoriaşii români pe care îi păstoreşte şi care încep să îşi exercite dreptul fundamental de a participa la slujbe religioase în limba maternă. Delegaţia clujeană a făcut şi o vizită la Malainiţa, în scopul participării la slujba oficiată de părintele Boian Aleksandrovici, slujbă care a fost transmisă în direct de către Televiziunea Română. La sfârşitul slujbei, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu i-a înmânat părintelui Aleksandrovici o diplomă de excelenţă pentru „meritele deosebite şi devotamentul faţă de naţiunea română şi lupta pentru păstrarea identităţii naţionale, culturale şi religioase a etnicilor români din Valea Timocului”. Totodată, preşedintele forului administrativ judeţean a anunţat demersul iniţiat de domnia sa referitor la conferirea către emblematicul preot român, păstor spiritual al comunităţii române din Valea Timocului, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj de astăzi, a titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului, hotărâre aprobată deja de deliberativul judeţean.
      De asemenea, în oraşul Kladovo, locuit în majoritate de către etnici români, au fost organizate o serie de spectacole de muzică populară şi dans tradiţional, cu interpreţi şi ansambluri populare din Cluj şi din Valea Timocului, al cărui rol a fost acela de promovare a culturii române în această zonă. În plus, Asociaţia Produs de Cluj a organizat un târg de profil unde, în cadrul a zece standuri, au participat o serie de meşteri populari clujeni care au prezentat tradiţiile şi meşteşugurile româneşti din Transilvania, produsele tradiţionale din această zonă, totul fiind condimentat de  o demonstraţie de gătit produse tradiţionale româneşti.
     

Comunitatea română din Valea Timocului este una din cele mai importante din diasporă, prin urmare este de datoria noastră să îi acordăm atenţia cuvenită. Dincolo de politică şi cuvinte, folclorul este fără îndoială una din punţile care unesc cel mai bine spirite şi culturi. Suntem cu toţii parte a neamului românesc, iar nimeni nu poate înţelege mai bine decât noi, ardelenii, ceea ce înseamnă opresiunea şi imposibilitatea de a-ţi exercita drepturile elementare, la educaţie, viaţă spirituală, cultură în limba maternă. În plus, am demonstrat tuturor că moştenirea culturală a românilor de pe ambele maluri ale Dunării este una similară, evenimentele organizate de Consiliul Judeţean Cluj în parteneriat cu TVR Cluj fiind de natură să întărească acest fapt şi să sublinieze, încă o dată, importanţa pe care trebuie să le-o acordăm fraţilor noştri din Valea Timocului care au trăit şi trăiesc o istorie zbuciumată şi care merită să fie trataţi ca nişte români autentici, iubitori de limbă, cultură şi tradiţii româneşti”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
     

De menţionat faptul că, pe lângă difuzarea în direct a momentelor artistice desfăşurate pe parcursul celor trei zile, TVR Cluj a transmis live ediţii speciale ale emisiunilor „Cântec şi poveste”, şi „Vine Clujul pe la noi”. De asemenea, duminică, pe canalul TVR 3, a fost transmisă slujba religioasă oficiată în limba română în biserica din Malainiţa, prima biserică românească ridicată în Serbia fără acordul oficialităţilor sârbeşti, şi în care slujbele în limba română au devenit un lucru firesc.

Biroul de presă
27 mai 2013

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW