Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 25 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Delegatie a Regiunii Malopolska (Polonia) in vizita la Cluj

Delegatie a Regiunii Malopolska (Polonia) in vizita la Cluj

                                                                              

                                              CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Comunicat de presă
Ref:  Delegaţie a Regiunii Malopolska (Polonia) în vizită la Cluj

     Joi, 8 septembrie 2016, o delegaţie a Consiliului Voievodatului MaÅ‚opolska condusă de doamna Maria Siuda, Vicepreşedinte al Comisiei de dezvoltare regională, promovare şi cooperare internaţională şi de către domnul Marek Wierzba, Vicepreşedinte al Comisiei pentru cooperarea cu polonezii din afara Poloniei a efectuat o vizită la Cluj-Napoca. Cu această ocazie, reprezentanţii regiunii poloneze înfrăţite cu judeţul Cluj au făcut în beneficiul Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză al Universităţii Babeş-Bolyai o consistentă donaţie de materiale didactice în limba polonă: manuale, filme poloneze, smart board, care vor fi folosite în cadrul Centrului Polonez, odată cu începerea anului universitar 2016-2017.
     În cadrul întâlnirii, doamna Ioana Diaconu-Mureşan, coordonator de programe culturale la Centrul Polonez şi delegaţia poloneză au discutat despre proiectele de colaborare dintre Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză şi Consiliul Voievodatului MaÅ‚opolska derulate în ultimul an precum şi în legătură cu posibilităţile de extindere a acestora şi în perioada următoare. Totodată, s-a realizat o trecere în revistă şi a colaborărilor bilaterale, a acţiunilor comune derulate de Consiliul Judeţean Cluj şi Consiliul Voievodatului Malopolska, între care există un protocol de colaborare încă din anul 2005.
     „După 11 ani de colaborare fructuoasă între judeţul Cluj şi judeţul Malopolska, îmi exprim susţinerea pentru continuarea şi aprofundarea parteneriatului dintre cele două regiuni precum şi pentru identificarea unor noi proiecte comune, având în vedere experienţa şi bunele practici care pot fi împărtăşite de ambele părţi. În contextul în care Polonia reprezintă un veritabil campion al atragerii de fonduri europene şi un model de succes în ceea ce priveşte domeniul dezvoltării economice şi al investiţiilor externe atrase, apreciez ca fiind mai mult decât oportună aprofundarea colaborării cu partenerii polonezi” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
 În ceea ce priveşte colaborarea directă a Consiliului Judeţean Cluj cu Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză al Universităţii Babeş-Bolyai, o activitate extrem de apreciată o reprezintă editarea de către Centrul Polonez, în cursul anului 2015, în baza unei finanţări asigurate de forul administrativ clujean, a broşurii „Cluj 2015” al cărei rol este acela de a familiariza turiştii polonezi cu ceea ce are Clujul mai reprezentativ. O altă iniţiativă de mare succes derulată în parteneriat de Consiliul Judeţean şi de Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză a reprezentat-o expoziţia de fotografie „Clujul necunoscut, Cracovia necunoscută” găzduită de Muzeul de Artă al Transilvaniei în luna octombrie 2015 şi care urmează a fi organizată şi la Cracovia în perioada următoare.
     Reamintim faptul că Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză al Universităţii Babeş-Bolyai a fost înfiinţat în anul 2003 şi are sediul în clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, str. Teodor Mihali, nr. 58-60, etajul IV, sala 402. Activitatea principală a Centrului Polonez constă în predarea limbii polone în cadrul unor lectorate facultative şi gratuite şi promovarea culturii şi tradiţiilor poloneze în rândul studenţilor şi al clujenilor în general, organizând seri de film, expoziţii, concerte, întâlniri formale şi informale.


Biroul de presă
8 septembrie 2016