Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 19 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Cultura traditionala, apreciata de romanii din Canada

Cultura traditionala, apreciata de romanii din Canada


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref. Cultura traditionala clujeana, apreciata de comunitatile romanesti din Canada     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura care functioneaza in subordinea forului administrativ judetean, impreuna cu grupul instrumental „Ceterasii de la Gherla”, au promovat in perioada 10 - 17 iunie a.c., cultura traditionala din judetul Cluj in cadrul comunitatilor de romani din regiunea Ontario, Canada. Actiunile s-au desfasurat in cadrul proiectului „Radacini Romanesti”- Reprezentarea culturii traditionale clujene in comunitatea romaneasca din Canada, prilej cu care membrii delegatiei institutiei de cultura precum si artistii populari au sustinut mai multe programe folclorice de muzica vocala si instrumentala. Totodata, au fost organizate prezentari de carte pe tema traditiilor populare din zona judetului Cluj precum si expozitii de fotografie etnografica si de obiecte de artizanat.
     In data de 10 iunie a.c., in fata Primariei orasului Kitchener, in prezenta oficialitatilor locale, delegatia clujeana a luat parte la manifestarile care au marcat Ziua Romano - Canadiana, iar in 11 iunie a.c., la Oshawa, la cele dedicate Zilei Internationale a Iei Romanesti. De asemenea, in 15 iunie la Niagara, in 16 iunie la London si in 17 iunie la Oakville, au avut loc prezentari ale obiceiurilor si traditiilor romanesti, ale portului popular traditional si ale mestesugurilor traditionale precum si programe folclorice autentice. Totodata, cu ocazia prezentei clujenilor in Canada, s-au desfasurat o serie de intalniri cu membrii comunitatii romanesti, asociatii culturale si reprezentanti ai scolilor romanesti din orasul Hamilton si din alte zone ale provinciei Ontario.
     O intalnire deosebita a avut loc in data de 13 iunie a.c., cand delegatia clujeana a fost primita  de Consulul General al Romaniei in Canada, domnul Mugurel Ioan Stanescu, la sediul Consulatului din orasul Toronto. Din partea clujenilor i-au fost oferite carti despre cultura traditionala din judetul Cluj, precum si CD-uri cu muzica traditionala vocala si instrumentala. La randul sau, Consulul s-a aratat foarte bucuros de existenta unor legaturi puternice cu Romania si in special cu Transilvania si judetul nostru, care contribuie astfel la pastrarea vie a culturii si identitatii romanesti a celor care de multa vreme au plecat din Romania.
     Proiectul va continua in perioada urmatoare cu organizarea si derularea de expozitii fotoetnografice itinerante in zonele canadiene unde exista comunitati romanesti numeroase, lansari si prezentari de publicatii etno-folclorice, CD-uri, DVD-uri, editate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, dar si cu sustinerea de spectacole folclorice traditionale in comunitatile romanesti. Totodata, se are in vedere popularizarea diverselor forme de reprezentare a traditiilor populare din zona judetului Cluj, prin publicarea de articole in presa romaneasca si colaborarea cu televiziunea in limba romana din Canada, pentru a fi difuzate materiale video despre muzica si obiceiurile traditionale, realizate de institutia clujeana.
     Reamintim faptul ca scopul acestei initiative este acela de a face cunoscuta si de a pastra vie cultura romaneasca in cadrul comunitatilor de origine romana din diaspora. Ea este desfasurata in parteneriat cu ziarul de limba romana ,,Agenda Romaneasca” din Kitchener, Canada (www.agendaromaneasca.com), alaturi de Consulatul General al Romaniei la Toronto/ Ontario si colaboratori ai publicatiei din aceasta regiune a Canadei.


Biroul de presa
20 iunie 2017