Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Joi, 16 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Culegere de folclor in Ceanu Mare

Culegere de folclor in Ceanu Mare
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Culegere de folclor in Ceanu Mare, in cadrul proiectului „Horitori din Campia Transilvaniei”     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj (CJCPCT), institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean, desfasoara un amplu program de cercetare a culturii populare din judet. Scopul acestui demers il reprezinta dorinta de a conserva cele mai reprezentative elemente de traditie din satele Clujului, in conformitate atat cu misiunea Centrului cat si cu ceea ce legislatia romaneasca, normele europene si cele UNESCO impun.
     In acest context, unul dintre proiectele aflate in plina derulare la nivelul biroului de Cercetare - Conservare Cultura si Arte Traditionale din cadrul institutiei judetene de cultura este culegerea de folclor muzical, atat vocal cat si instrumental, de care se ocupa in mod direct etnomuzicologul Mircea Cimpeanu. Culegerea muzicala a vizat, de aceasta data, comuna Ceanu Mare, din zona de Campie a judetului.
     „Ma bucura acest dinamism pe care echipa Centrului Creatiei Populare il manifesta si numarul din ce in ce mai mare de activitati derulate in teren, in comunitatile locale, acolo unde cultura traditionala si valorile autentice sunt vii si la ele acasa. E un mod mai mult decat potrivit de a sarbatori Centenarul.”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Astfel, joi, 1 februarie 2018, echipa de cercetare, din care au facut parte si consultantii artistici Adriana Andrei si Grigore Samboan, s-a deplasat pe teren pentru inregistrarea unor hori, in special de catanie si de razboi, care vor constitui materialul unui nou album CD editat la CJCPCT Cluj, „Horitori din Campia Transilvaniei” - volumul V, a carui lansare va avea loc in luna iulie a anului in curs.
     In acest context, au avut loc intalniri cu rapsozii Marisca Poponet din Boian, Lina Hadarean, Iacob Morar si Traian Balcau din Ceanu Mare. Horile prezentate de rapsozii clujeni vor face parte si din cadrul proiectului dedicat rememorarii Marelui Razboi si Unirii din 1918, proiect derulat de  CJCPCT Cluj in Anul Centenarului.
     „In Campia Transilvaniei, zona rurala moderat populata dar deosebit de bogata sub aspect folcloric, se gasesc inca destui horitori oameni simpli, interpreti de cantec fara veleitati si pretentii artistice, fara aspiratii de popularitate, fara dorinte de castig, a caror dorinta de exprimare nu a avut si nu are nimic in comun cu „comertul” din folclorul de azi. Nu fac acest lucru pentru un scop anume, ci doar pentru stampararea sufletului, in mod natural, ritualic. Ei sunt adevarati purtatori de folclor si istorie, veritabili exponenti a unei lumi a stramosilor, ce talmacesc in mod fermecator sensibilitatea si iubirea de viata a traitorilor satului traditional”.  Dr. Cimpeanu Mircea, etnomuzicolog.Biroul de presa
5 februarie 2018