Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Conferinta internationala tuberculoza

Conferinta internationala tuberculoza

                                                                                    

                               CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

Informare de presă
Ref: Conferinţă internaţională la Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca

       În perioada 23-27 septembrie 2012, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Tuberculoză din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, împreună cu INSTAND/Centrul Colaborator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Standardizare şi Asigurarea Calităţii în Germania şi cu Laboratorul European de Referinţă pentru Tuberculoză din Germania, a doua ediţie a „Conferinţei Laboratoarelor Naţionale de Referinţă pentru Tuberculoză din ţările Central şi Est Europene; Noile evoluţii în Asigurarea Calităţii în laboratoarele de diagnostic al tuberculozei”.
      Manifestarea care se desfăşoară la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, str. Clinicilor, nr. 2, Cluj-Napoca şi la care participă medici specialişti pneumoftiziologi din 13 ţări central şi est europene (Germania, Croaţia, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Serbia, Bosnia, Moldova, Bulgaria, Ucraina, Belarus, Polonia şi România) are drept scop identificarea soluţiilor optime  pentru ameliorarea bolii tuberculoase în zona centrală şi est-europeană. În cadrul conferinţei urmează a fi abordate o serie de aspecte legate de situaţia evolutivă a bolii tuberculoase în fiecare dintre ţările invitate, cu accent pe România, diagnoza în laborator a tuberculozei, stabilirea unui program de control la nivel naţional pentru asigurarea calităţii în medicina de laborator, progrese şi probleme apărute ulterior conferinţei precedente din anul 2011, etc.
       “Ne bucură faptul că, şi anul acesta, spitalul nostru de profil şi municipiul nostru reşedinţă de judeţ au fost alese pentru a găzdui această importantă reuniune ştiinţifică din domeniul medical. Deşi iniţial se instituise regula ca, în fiecare an, o nouă locaţie să fie aleasă pentru această manifestare,  urmare a excelentei organizări din anul precedent s-a decis ca cea de-a doua ediţie a Conferinţei Laboratoarelor Naţionale  de  Referinţă pentru Tuberculoză din ţările Central şi Est Europene să fie organizată anul acesta tot la Cluj. Acest fapt ne onorează şi ne obligă în egală măsură, contribuind, o dată în plus, la confirmarea statutului Clujului drept unul dintre cele mai puternice centre ale învăţământului medical şi ale cercetării ştiinţifice din întreaga regiune” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu. 
       Tuberculoza a fost identificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale populaţiei din zonele mai puţin dezvoltate ale planetei. În România, tuberculoza este întâlnită mult mai frecvent decât în alte È›ări ale Uniunii Europene şi se estimează că apar în medie 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, faÈ›ă de media europeană de circa 30 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în ţara noastră sunt înregistraţi aproximativ 30.000 bolnavi.

Biroul de presă
24.09.2012