Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sinteza conferinta de presa

Sinteza conferinta de presa

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

Informare de presă

Ref: Conferinta de presa sustinuta de presedintele CJ, d-nul Alin Tişe

            Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe, a susţinut astăzi, 28.03.2012, o conferinţă de presă în care s-a referit la problemele generate de neincluderea municipiului Cluj-Napoca în reţeaua prioritară CORE a programul european de transport TEN-T, precum şi la soluţiile identificate în favoarea cetăţenilor în ceea ce priveşte transportul rutier pe ruta Cluj-Napoca – comuna Floreşti. Alături de preşedintele Consiliului judeţean, la conferinţa a participat şi Ioachim vancea, primarul comunei Floreşti.

            În ceea ce priveşte neincluderea municipiului Cluj-Napoca în reţeaua prioritară CORE a programul european de transport TEN-T, preşedintele CJ a prezentat faptul că în data de 27 martie la Bruxelles, în şedinţa Consiliului pentru Transport  a fost revizuită Reţeaua de transport TEN-T. Aici s-a stabilit includerea municipiului Târgu Mureş în CORE Network (reţeaua prioritară) a reţelei TEN-T pentru sectorul de transport rutier şi feroviar. În aceste condiţii Clujul rămâne în continuare inclusă în CORE doar cu AeroportulInternaţional Cluj-Napoca, fără partea de rutier şi feroviar, unde se regăseşte în reteaua secundară. Includerea Targu Mureşului în această reţea îi va creea un avantaj în dezvoltarea infrastructurii pe termen lung, deoarece prin CORE se asigură fondurile europene pentru dezvoltare şi prioritate la dezvoltare. Potrivit d-nului Alin Tişe, prin această decizie va fi afectată dezvoltarea transportului intermodal al Clujului, deoarece fondurile se stabilesc până în anul 2030.

            „Fără o reţea rutieră şi feroviară pe măsură, în timp inclusiv Aeroportul va avea de suferit, datorită ieşirii din sistemul intermodal integrat de transport”, a apreciat d-nul Alin Tişe. Decizia nu este încă definitivă. Noile reglementări au trecut doar de Consiliul pentru Transport, Telecomunicaţii şi Energie, urmând a fi trecute prin aprobarea Parlamentului European. În aceste condiţii preşedintele Consiliului Judeţean va demara o acţiune de lobby pe lângă europarlamentarii români pentru susţinerea includerii Clujului în reţeaua principală a TEN-T şi pentru sistemul feroviar şi rutier. În acest demers va insista pe rolul şi dinamica Clujului în această parte a ţării, fiind un judeţ de referinţă în Regiunea de Nord Vest, prin care se face legătura României cu Europa Centrală şi de Vest. Totodată se va solicita Ministerului Trasporturilor ca la o viitoare actualizare a acestei reţele să fie inclus şi Clujul în reţeaua principală pe toate sectoarele de transport.

            Referitor la problema tarifelor de transport pe ruta Cluj-Napoca – Floreşti, practicate de societatea care a adjudecat licenţa pentru acest traseu, SC  Fany, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi primarul localităţii Floreşti au prezentat rezultatele negocierilor duse cu societatea de transport, pentru a veni în întâmpinarea doleanţelor cetăţenilor. Astfel, s-a convenit la reducerea cu 75% a tarifelor de abonamente lunare pentru toţi elevii domiciliaţi în comuna Floreşti. De asemenea s-a convenit acordarea a câte 34 de călătorii gratuite anual pentru pensionarii cu venituri sub 500 de lei şi a câte 34 pentru pensionarii cu venituri între 500 – 700 de lei. Totodată s-a hotărât acordarea a unui număr de 10 călătorii suplimentare pentru persoanele cu handicap. 

 

Biroul de presă

28.03.2012