Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Concurs de creatie artistica in scoli - Pentru romi si impreuna cu acestia

Concurs de creatie artistica in scoli - Pentru romi si impreuna cu acestia

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Informare de presă
Ref: Concurs de creaţie artistică în şcoli – ”Pentru romi şi împreună cu aceştia”


     Astăzi, 15 iunie 2016, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, a avut loc festivitatea de premiere de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan, a elevilor şi şcolilor din judeţul Cluj, participante la concursul de creaţie artistică lansat în cadrul proiectului „Pentru Romi şi împreună cu aceştia".
     Concursul a fost lansat în 15 şcoli din judeţul Cluj, în cadrul cărora a fost identificat un număr semnificativ de elevi de etnie romă, cu scopul de a promova cultura şi tradiţia minorităţilor, îndeosebi a minorităţii rome, dar şi de a contribui la incluziunea socială a acestora. Un număr de 11 şcoli au confirmat participarea la concurs şi au transmis picturi, sculpturi, fotografii şi lucrări tradiţionale de artizanat specifice culturii şi tradiţiilor rome, cele mai reprezentative lucrări fiind expuse în holul Consiliului Judeţean Cluj.
     Totodată, întrecerea s-a dovedit extrem de eficientă nu doar din prisma celor 55 de lucrări individuale şi a celor 11 lucrări de grup primite ci şi din punctul de vedere al calităţii acestora, a modului prin care lucrările exprimă cultura unei etnii, egalitatea şi diversitatea culturală.
     În urma evaluării, echipa de implementare a proiectului a decis premierea următoarelor şcoli, astfel:
     Locul 1 – Şcoala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Cluj-Napoca      Premiu: aparat foto
     Locul 2 – Şcoala Gimnazială Bonţida Premiu: tablă magnetică SMART
     Locul 3- Colegiul tehnic DR. Ioan Raţiu - Turda Premiu: tablă magnetică SMART
     În conturul egalităţii de şanse şi a diversităţii etnice, ţinând cont de lucrările realizate, toţi elevii au fost premiaţi cu diplome de merit şi un pachet conţinând rechizite şcolare şi dulciuri.
     Reamintim faptul că obiectivul proiectului „Pentru Romi şi împreună cu aceştia" este de a sprijini incluziunea socială a populaţiei de etnie romă la nivelul autorităţilor publice locale şi regionale implicate. Conform Declaraţiei de Colaborare, parte integrantă a Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 205/2015, respectiv a Acordului de finanţare semnat între Consiliul Judeţean Cluj şi liderul de proiect Particip GmbH, instituţia noastră are obligaţia elaborării şi implementării unui plan de acţiune locală prin care să sprijine integrarea pe plan local a romilor.
     În cadrul acestui plan, pe lângă concursul de creaţie artistică adresat elevilor claselor V – VIII ai şcolilor din judeţul Cluj, Consiliul Judeţean Cluj şi-a propus ca în următoarea perioadă să organizeze sesiuni de instruire pentru 18 lideri ai celor mai reprezentative comunităţi de romi din Judeţul Cluj.

 


Biroul de presă
15 iunie 2016