Concert simfonic in cadrul Toamnei Muzicale Clujene

Filarmonica de Stat „Transilvania”, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, invită publicul meloman să asiste mâine, vineri, 12 octombrie 2012, cu începere de la ora 19.00, la Casa Universitarilor, str. Emmanuel de Martonne, nr.1, Cluj-Napoca, la Concertul Simfonic „Simfonia destinului, Uvertura Egmont de Beethoven şi Concertul pentru vioară în Re major de Brahms” dirijat de Mihail Agafiţa, alături de solistul David Grimal (Franţa) la vioară şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii. Acest concert face parte dintr-o lungă serie de evenimente culturale care se desfăşoară în perioada 5-26 octombrie a.c. în cadrul celei de-a 46-a ediţii a Festivalului Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană”. 
     „Îndemn pe această cale toţi iubitorii de muzică cultă să asiste la un concert cu totul deosebit, dar şi la cele care vor urma, având astfel şansa de a-şi bucura latura sensibilă cu acordurile fine ale celei de-a 46-a ediţii a celui mai longeviv şi important festival anual de muzică clasică din România. În ceea ce priveşte premiera, elementul de noutate şi valoare pe care l-am pregătit anul acesta ca o surpriză plăcută pentru melomanii clujeni, aceasta o reprezintă, alături de excepţionala prestaţie a  talentaţilor artişti ai Filarmonicii şi a dirijorilor de talie mondială, pianul Steinway de ultimă generaţie recent achiziţionat de noi şi ale cărui armonii sunt convins că vor delecta auzul tuturor spectatorilor”,a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
      Reamintim pe această cale faptul că domnul Mihail Agafiţa, dirijorul permanent al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, a susţinut, pe parcursul a 18 ani, peste 450 de concerte simfonice, spectacole de operă şi balet, alături de ansambluri din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, efectuând şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta sau Tunisia.
     Printre orchestrele pe care le-a condus, se regăsesc Orchestra Filarmonicii din Moscova, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Filarmonicile Naţionale din Minsk şi Chişinău, Filarmonicile din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Oradea, Braşov, Sibiu, Bacău, Ploieşti, Craiova, Botoşani, Orquesta de Extremadura (Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA), Baletul de Stat din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Kharkov şi Dnepropetrovsk (Ucraina).
      Violonistul David Grimal a studiat la Conservatorul din Paris, unde a lucrat cu Régis Pasquier, ulterior el beneficiind de îndrumarea unor artişti renumiţi, precum Schlomo Mintz şi Isaac Stern. Întâlnirea sa cu Philippe Hirshhorn a fost decisivă, din acel moment interpretarea muzicală, ca metaforă a interogaţiei spirituale, a devenit pentru el a doua natură. Integritatea artistică şi claritatea stilistică a interpretării sale sunt apreciate în întreaga lume: Europa, SUA, Australia, America Latină, Africa de Sud. David Grimal are privilegiul de a număra printre partenerii săi interpreţi renumiţi, precum Boris Berezovsky, James Galway, Valery Afanassiev, Truls Mork, Xavier Phillips, Georges Pludermacher, Yuri Bashmet, Jian Wang, Gérard Caussé, Michel Beroff, François René Duchable, Marc Coppey, Alain Planès, Nicholas Angelich, Anne Gastinel, Paul Lewis. A cântat pe cele mai renumite scene şi în cadrul celor mai prestigioase festivaluri, precum Wiener Musikverein, unde a primit Premiul European al Culturii (1996), cu ocazia unui concert extraordinar. David Grimal cântă pe o vioară Stradivarius din 1710, „Ex Roederer”, împrumutată de Fazenda Ipiranga (Guaranésia, Minas Gerais, Brazilia).

Biroul de presă
11.10.2012

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW