Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Concert deschidere Toamna Muzicala Clujeana

Concert deschidere Toamna Muzicala Clujeana
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref. Concert de deschidere a festivalului Toamna Muzicala Clujeana – editia a 51-a     Filarmonica de Stat ,,Transilvania”, institutie de cultura care functioneaza in subordinea Condiliului Judetean Cluj, ii invita pe clujeni, si nu numai, la concertul vocal-simfonic ce va deschide cea de-a 51-a editie a Festivalului International ,,Toamna Muzicala Clujeana”, eveniment ce va avea loc vineri, 13 octombrie 2017, incepand cu ora 19.00, la Colegiul Academic.
     Cu acest prilej, vor fi prezenti la Cluj, in premiera pe scena Filarmonicii, doi artisti ucrainieni de renume – Maestrul Mykola Diadiura, dirijorul principal al Filarmonicii Nationale a Ucrainei, si tanarul si premiatul pianist Antonii Baryshevskyi, care va interpreta pe scena festivalului Concertul nr. 3 pentru pian, de Serghei Prokofiev. Invitata la concertul de deschidere este si mezzosoprana Orsolya Veres.
     Din programul serii fac parte si lucrarile Tripticul Hutul, de Miroslav Skorik – o lucrare reprezentativa pentru muzica de film ucrainiana, dar si Cantata Aleksandr Nevski (extrasa din coloana sonora a filmului istoric regizat de Sergei Eisenstein). Dirijorul corului este Cornel Groza.
     Astfel, publicul este asteptat sa asculte Corul si Orchestra Filarmonicii, alaturi de artisii mentionati anterior, intr-o seara dedicata culturii ucrainiene, muzicii de film si unui minunat concert de pian. De asemenea, cei interesati vor avea parte din 13 pana in 28 octombrie 2017, in cadrul editiei cu numarul 51 a festivalului International ,,Toamna Muzicala Clujeana”, de doua saptamani pline de concerte, recitaluri si eveniment dedicate muzicii culte.
     Biletele se pot achizitiona online de pe biletemaster.ro sau de la agentia de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultura a Studentilor (Piata Lucian Blaga nr. 1-3), de luni pana joi intre orele 10.00-16.00, respectiv vineri in intervalul 10.00-14.00. In zilele cu concerte, agentia de bilete se inchide la ora 14.00, iar biletele se pot achizitiona si in seara concertelor, de la fata locului, cu o ora inainte de incepere. Pretul unui bilet pentru concertul de deschidere porneste de la 20 de lei – pentru categoria III, 30 de lei pentru categoria II, respectiv 40 de lei pentru categoria I, pentru concertul din 20 octombrie 2017 – 20 de lei – categoria III, 30 de lei – categoria II, 40 de lei – categoria I, pentru recitalurile camerale – 30 de lei, sau 15 lei cu reducere, concert pentru copii – pret unic 13 lei, iar pentru repetitia generala cu public – Aurul Rinului – categoria I – 70 de lei, categoria II – 40 de lei, categoria III – 25 de lei.

*
*                      *

     Cariera dirijorului Mykola Diadiura, absolvent al Conservatului de Stat din Kiev, a inceput in 1987, cand a fost laureat al Competitiei Internationale de Dirijat organizata la Tokyo de Asociatia Japoneza a Dirijorilor. Ulterior a studiat in S.U.A. cu Seiji Ozawa, Leonard Bernstein si André Previn. Intre 1986/1988 a fost director artistic si dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Omsk. In 1988, a fost laureat al Concursului International de Dirijat de la Budapesta, iar un an mai tarziu a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Seul si al Orchestrei Simfonice din Kwang Dju (Coreea de Sud), pozitie pe care a ocupat-o pana in 1996, an in care a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice Academice a Filarmonicii Nationale a Ucrainei. Cu acest ansamblu a realizat turnee in Germania, Franta, Elvetia, Spania, Polonia, Turcia si Japonia.
     In 2003, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural din partea Ucrainei, iar in 2005 a fost numit, de catre guvernul francez, Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor. In prezent, Mykola Diadiura este director muzical al Operei Nationale a Ucrainei, dirijor principal al Orchestrei de Camera din Kiev si al Filarmonicii Nationale a Ucrainei.

     Nascut in 1988 la Kiev, Antonii Baryshevskyi a studiat pianul la Academia Nationala de Muzica din orasul natal cu profesorul Valerii Kozlov, absolvind apoi École Normale de Musique din Paris, sub indrumarea lui Marian Rybicki. A participat la cursurile de maiestrie sustinute de Daniel Pollack, Lily Dorfman, Alfred Brendel, Boris Bloch. Solist al Filarmonicii Nationale a Ucrainei, Antonii Baryshevskyi a intrat in atentia lumii muzicale internationale odata cu premiile castigate la concursuri internationale: Premiul I si Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese israeliene la Concursul International de Pian „Arthur Rubinstein” (Tel Aviv, 2015), Premiul I la „Prix du Piano Interlaken Classics” (Berna, 2014), Marele Premiu la Concursul International al Filarmonicii din Maroc (Rabat, 2013), Premiul II la „Grand Prix Animato” (Paris, 2012), Premiul II, Premiul Publicului si Premiul Presei la Concursul International „Ferruccio Busoni” (Bolzano, 2011), Premiul I, Premiul Publicului si Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese spaniole la Concursul International „Premio Jaen” (Jaen, 2009), Premiul II la Concursul Internatinoal „In memoria lui Vladimir Horowitz” (Kiev, 2005).
     Antonii Baryshevskyi a fost invitat la o serie de festivaluri, ca „Peace and Piano Festival” (Seul, 2015), Festivalul de la Chautaqua (SUA, 2015), Festivalul de Vara de la Copenhaga (2015), MDR Musiksommer Festival (Eisenach, 2015), Festivalul de la Lugano (2014), Klavier Ruhr Festival (Essen, 2012, 2014), Festivalul „Busoni” (2012), precum si la multe altele din Ucraina (Kiev, Chernigiv, Kirovograd, Zhitomir). A cantat in sali din Marea Britanie, Franta, Italia, Polonia, Germania, Belgia, Spania, Islanda, Rusia, Danemarca, Luxemburg, Serbia, Japonia, Coreea de Sud si S.U.A. Printre orchestrele cu care a colaborat se numara Orchestra Radio din München, Orchestra Filarmonicii din Tel Aviv, Orchestra Filarmonicii din Heidelberg, Orchestra Simfonica de Stat din Sankt-Petersburg, Orchestra Simfonica din Granada.
     A inregistrat pentru casele de discuri Naxos si Cavi-music, precum si pentru televiziuni si radiouri din Italia, Danemarca, Spania, Ucraina si Serbia.

     Mezzosprana Orsolya Veress s a nascut la Cluj-Napoca in 1983.  In anul 2007 a absolvit  Facultatea de Canto si Arta Scenica din cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, urmand apoi cursurile de masterat in cadrul aceleiasi institutii pana in 2009, la clasa conf. univ. dr. Elena Andries.  In 2001, a fost angajata ca artist liric al ansamblului Operei Maghiare din Cluj, unde activeaza si in prezent.
     A participat la numeroase competitii, dintre care amintim Concursul International de Interpretare Vocala „Martian Negrea” (Premiul I), Concursul International „Ionel Perlea” (Marele Premiu), Concursul International „Sabin Dragoi” (Premiul I) si Festivalul National al Liedului Romanesc unde a primit Premiul de Excelenta pentru promovarea acestui gen.
     In cariera sa artistica, Orsolya Veress a sustinut numeroase recitaluri si productii de opera in cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, in colaborare cu Filarmonica de Stat din Timisoara, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca si Opera Nationala Romana din Bucuresti, urcand si pe scene din Italia, Elvetia si Germania.
     Repertoriul vocal-simfonic al mezzosopranei cuprinde lucrari ca Stabat Mater de Pergolesi, Misa in si minor de Bach, Recviemul de Mozart, Simfonia a IX-a si Fantezia corala de Beethoven, Petite messe solennelle de Rossini, Hommage à Peter Korniss de György Selmceczi, Misa nr. 2 de Georg Ruzitska si Misa in Mi bemol major de Max Filke.
     Cateva din rolurile din repertoriul de opera si opereta al mezzosopranei sunt Cornelia din Giulio Cesare in Egitto de Haendel, Dorabella din Così fan tutte, A treia doamna din Die Zauberflöte, Cherubino din Nunta lui Figaro de Mozart, Lola din Cavalleria rusticana de Mascagni, Maddalena si Giovanna din Rigoletto, Flora din La traviata, Azucena din Trubadurul de Verdi, Berta din Barbierul din Sevilla de Rossini, Carmen si Mercedes din Carmen de Bizet.
     In timpul anilor de studii, Orsolya Veress a participat la cursuri de maiestrie sustinute de personalitati renumite in domeniul muzicii de opera, cum sunt Ionel Pantea, Mariana Nicolesco si Jean Luis Chastain.


Biroul de presa
12 octombrie 2017