Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Duminica, 18 Martie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Comunicat de presa

Comunicat de presa

                                                                                

                             CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

 Comunicat de presă


         Am luat act cu surprindere de o serie de acţiuni menite să ducă la blocarea, sau chiar la anularea unuia dintre proiectele mult aşteptate de către comunitatea clujeană, anume realizarea unui complex sportiv modern, de referinţă, având ca punct central construirea unei noi arene sportive a judeţului Cluj. Este vorba despre o declaraţie publică dar şi despre atacarea în instanţă a Planului Urbanistic Zonal şi a Autorizaţiei de Construire a viitoarei arene sportive, semnate de un grup de arhitecţi clujeni.

       De 20 de ani comunitatea clujeană simte acut nevoia unui spaţiu de desfăşurare şi organizare în condiţii decente, adaptate cerinţelor modernităţii, a activităţilor sportive. Tradiţia sportivă a oraşului şi a zonei judeţului Cluj, precum şi cerinţele unei vieţi moderne şi active, impun cu necesitate oferirea unui cadru optim de desfăşurare a sportului. Una dintre condiţiile care a reprezentat un handicap pentru Cluj a constituit-o lipsa unor spaţii destinate practicării sportului şi organizării de competiţii sportive, fapt care a făcut ca zona noastră să ajungă, în multe domenii, undeva la periferia performanţei sportive.

         Situată în inima oraşului reşedinţă de judeţ, fosta arenă sportivă “Ion Moina” a ajuns într-o stare de degradare care nu mai permitea desfăşurarea de competiţii sportive. În acest sens, Consiliul Judeţean Cluj, proprietarul acestui spaţiu, a decis demolarea vechiului stadion şi construirea, pe acelaşi amplasament a unuia nou, modern, care să respecte standardele naţionale şi internaţionale cerute de organizarea în condiţii de siguranţă şi de confort a competiţiilor şi manifestărilor sportive. Demarate în cursul verii anului 2009 lucrările de construire a viitoarei arene sportive a judeţului Cluj sunt în acest moment finalizate în proporţie de 40%, urmând ca viitoarea arenă să fie dată spre folosinţă clujenilor în cursul anului viitor.

         De aceea ne surprinde atitudinea unor arhitecţi clujeni de a contesta oportunitatea construirii acestui obiectiv al clujenilor şi pentru clujeni. Declaraţia semnată de către aceştia, precum şi formularea unei acţiuni deschise în instanţă în vederea anulării acestei importante investiţii a clujenilor ridică anumite semne de întrebare. Care este motivul real aflat în spatele acestor acţiuni? De ce şi cine doreşte anularea sau şicanarea acestui obiectiv mult aşteptat de către comunitatea clujeană?  De unde acest dispreţ împotriva dorinţei clujenilor? Sau, cum văd respectivii domni arhitecţi suplinirea acestei nevoi a comunităţii? Unde vor domniile lor să fie construit acest obiectiv? Şi, altă întrebare care cere un răspuns, ce ar dori aceştia să se construiască pe locaţia de tradiţie a fostului stadion al Clujului? Cred că există doar două posibile explicaţii – ambiţiile personale ale unora sau veşnicele interese politice!

         În ceea ce mă priveşte decizia de construire a viitoarei arene sportive a clujenilor va continua, pentru că este necesar ca un lucru, odată promis, în baza unei aşteptări venite din partea comunităţii, să fie şi finalizat. Continuând cu aceste practici, de a băga beţe în roţile proiectelor comunităţii se continuă în fapt acea stare de lucruri care a făcut ca societatea noastră să stagneze ani la rând. Acest gen de practici trebuie să înceteze. Cu toţii suntem membri ai aceleeaşi colectivităţi, şi cu toţii trebuie să ţinem cont de comandamentele venite din nevoia socială generală!

        În acest sens transmit public celor care din varii interese doresc blocarea sau întârzierea acestui proiect că am să mă lupt pentru ca cetăţenii Clujului să aibă parte de o arenă sportivă aşa cum ei o merită. Mergând, dacă este nevoie, până la acţionarea în instanţă a fiecărui contestatar a acestui proiect., care prin acţiunile întreprinse de el aduce orice întârziere finalizării acestui proiect.

 

                                     Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj
                                                             Alin Tişe

 

Anexat punem la dispoziţie lista semnatarilor aşa numitei “Declaraţii Comune”, care consideră, la punctul 2 al acestui document nici mai mult, nici mai puţin decât “obligativitatea organizării unui concurs internaţional pentru studierea acestor obiective (stadion, clădire conexă şi sală polivalentă) pe diverse amplamente…”
Acestora li se adaugă arhitecţii care au formulat acţiuni în instanţă, şi anume: Tibor Laszlo Nonn, Bogdan-Raul Fodor, Marius Pompei Clonda, Cristian Eugen Rus şi Nicolae Mirişan care solicită anularea Hotărârii Consiliului Local Cluj privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal, şi Tibor Laszlo Nonn, Răcăşan Horaţiu Şerban, Rus Cristian Eugen, Fodor Bogdan Raul, Clonda Marius Pompei, Mirişan Nicolae, care solicită în instanţă anularea Autorizaţiei de Construire a viitoarei arene sportive a judeţului Cluj.