Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 17 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Publicare anunt lucrari Aeroport

Publicare anunt lucrari Aeroport

                                                                                     

                                                        CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

Informare de presă

Ref: Publicare anunţ de intenţie lucrări Aeroportul International Cluj

             Consiliul Judeţean Cluj a publicat prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice anunţul de intenţie privind construirea viitoarei piste de 3.500 de metri din cadrul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

             „Demarăm o etapă  importantă în modernizarea Aeroportului nostru. Finalizarea noii piste ne va aduce în mod clar în poziţia de lider naţional în rândul aeroporturilor regionale. Noua investiţie este dictată de ritmul susţinut de creştere al traficului, precum şi de proiectele noastre viitoare care privesc şi transportul de mărfuri odată cu finalizarea viitorului terminal Cargo. Acest important proiect se adaugă altora care vizează creşterea calităţii serviciilor oferite de către noi în cadrul Aeroportului. Mai avem în vedere extinderea şi modernizarea parcării existente, construirea unui nou parking auto etajat, dar şi construirea unui hotel de patru stele în incinta RA Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca”, consideră preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe.

                Având în vedere creşterea economică din zona de nord-vest a Transilvaniei din ultimii ani, solicitările investitorilor străini în judeţul Cluj, perspectiva de creştere a traficului de pasageri la R.A. Aeroportul Cluj-Napoca, precum şi solicitările companiilor aeriene, s-a impus cu necesitate execuţia unei noi piste. Pentru operarea aeronavelor de tip Boeing 747, Airbus 340, MD 11, de mare tonaj,  pentru transportul de pasageri şi marfă, este necesară o pistă cu lungimea de  3500 m şi portanta corespunzătoare.

                În urma analizei culoarului de zbor şi a  obstacolelor existente în zona de servituţi aeronautice, rezultă că amplasamentul optim pentru o pistă de decolare-aterizare de 3500 m este situat la circa 180 m faţă de axul actualei piste de decolare-aterizare şi cu înclinaţie de 5 grade spre nord faţă de pragul actualei piste. Construirea pistei de 3500 m se va face în două etape şi anume etapa I până la 2220 m, iar etapa II până la 3500 m.

                Construirea unei noi piste de 3500 m, cu o lăţime de 45 m, va aduce un avantaj competitiv pe termen lung pentru aeroport, având în vedere că şi celelalte aeroporturi concurente intenţionează construirea unor noi piste în lungime de 3500 m.       

                Valoarea estimată a acestei lucrări este între 60.000.000 şi 120.000.000 EUR, fără TVA. Această valoare include sistemul de balizaj aferent pistei, platforme, cale de rulare, bretele de legătură. Sursele financiare estimate a fi identificate pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii sunt fonduri nerambursabile, alocaţii de la Consiliul Judeţean Cluj, credit furnizor, credite bancare, surse proprii ale Aeroportului.

               În luna mai a anului 2009 Consiliul Judeţean Cluj a înaintat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii documentaţia necesară pentru obţinerea de fonduri europene pentru obiectivul „Pista de 3.500 m” prin programul Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T), Axa 2, Domeniul de intervenţie IV.

Biroul de presă

17.03.2010