Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Colt polonez la Biblioteca Judeteana Octavian Goga Cluj

Colt polonez la Biblioteca Judeteana Octavian Goga Cluj

                                                                                  

                          CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

 

nformare de presă
Ref: Colţul polonez la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj

       Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” Cluj, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, desfăşoară proiectul “Ce ştii tu despre Polonia?”, proiect iniţiat de Fundaţia Chrzescijanskiej ZNAK din Cracovia şi cofinanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Polonia.
       Proiectul a demarat în iunie 2010 cu activităţi organizate la secţiile pentru copii şi adulţi de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104. 
       Pe parcursul verii s-au organizat lecturi expresive, discuţii tematice, prezentări despre Polonia şi s-au derulat mai multe concursuri, precum concursul de desene „Peisajul polonez”, concursul de montaje fotografice „Povestiri fotografice poloneze”, concursul de eseuri „Să-ţi spun o poveste interesantă”.
       La sfârşitul lunii septembrie a avut loc jurizarea lucrărilor realizate de copii şi studenţi, iar în 19 octombrie 2010 a avut loc festivitatea de decernare a premiilor.
       Premii pentru desenele realizate în cadrul concursului “Peisajul polonez” au primit 25 de copii din clasele a IV-a – a VIII-a, un premiu a fost acordat pentru montajul audio vizual, 2 menţiuni şi 4 premii - pentru eseurile realizate în cadrul concursului de eseuri “Să-ţi spun o poveste interesantă”.
       Vineri, 22 octombrie 2010, biblioteca a fost gazda unei delegaţii din Polonia, care a venit cu o donaţie generoasă, circa 250 volume de carte reprezentativă pentru cultura şi civilizaţia poloneză. În prezenţa oaspeţilor s-a desfăşurat prima seară literară dedicată culturii poloneze, în cadrul căreia membrii cenaclului literar “Traian Brad” au recitat din creaţiile proprii, apoi au fost citite fragmente din lucrările premiate la concursul de eseuri “Să-ţi spun o poveste interesantă”.
       Premiul pentru cel mai bun eseu a constat într-o călătorie de şapte zile la Cracovia, cei patru câştigători, însoţiţi de coordonatorii proiectului şi de coordonatorul cenaclului “Traian Brad”, plecând la Cracovia.
      Proiectul “Ce ştii tu despre Polonia?” va continua cu serile poloneze organizate la Secţia pentru Adulţi, iar colaborarea cu partenerii polonezi se va concretiza în noi proiecte de promovare a literaturii şi culturii, atât poloneze cât şi române.
       Pe această cale, vorbitorii de limbă poloneză sunt invitaţi să beneficieze de darul partenerilor din Cracovia, să vină la bibliotecă şi să citească cărţile care au intrat în colecţiile Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga”.
      Menţionăm în acest context faptul că acest proiect se înscrie în lista mult mai lungă a colaborărilor derulate începând din anul 2005 între Consiliul Judeţean Cluj şi instituţiile care funcţionează sub autoritatea sa şi autoritatea omoloagă din voievodatul Malopolska (Polonia).
       Informaţii suplimentare pot fi accesate pe pagina web a bibliotecii la adresa www.bjc.ro

Biroul de presă
27.10.2010