Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Clujul, deschis investitorilor chinezi

Clujul, deschis investitorilor chinezi


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

Informare de presă

Ref. Clujul, deschis investitorilor chinezi

 

            Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Vakar Istvan, a primit luni, 25 septembrie 2017, vizita reprezentantilor Bejing Genomics Institute (BGI) din China, una dintre cele mai mari companii de genomică din lume. Vizita, programată si organizată de clusterul Cluj IT, organizatie în cadrul căreia forul administrativ judetean este membru fondator, a avut un scop informativ/prospectiv, compania chineză dorind să dezvolte un hub de cercetare în domeniul bioinformaticii în sud-estul Europei, Clujul fiind una dintre principalele optiuni avute în vedere.

            În acest context, reprezentantii BGI au dorit să afle atuurile judetului Cluj, respectiv deschiderea pe care o oferă Clujul în vederea edificării unui Centru de Genomică si Analiză Biologică. Astfel, pentru reusita acestui deziderat, delegatia chineză a insistat pe necesitatea existentei unei bune relatii de colaborare cu domeniul medical - spitale, centre de cercetare medicală, mediul universitar si sectorul IT clujean, o simbioză indispensabilă pentru derularea activitătilor lor specifice. În acest sens, compania BGI urmăreste identificarea unei locatii ideale, care să corespundă specificului si necesitătilor derulării investitiei, respectiv un oras universitar cu o populatie dimensionată, un sprijin activ si constant din partea autoritătilor locale, o bună colaborare cu spitalele din oras, o infrastructură medicală si de transport bine pusă la punct, acces la date medicale, posibilitatea efectuării de teste clinice, etc.

            Am transmis investitorilor chinezi deschiderea pe care judetul Cluj o are pentru orice fel de investitie din domeniul inovatiei si al progresului tehnologic. În momentul de fată, judetul Cluj detine toate atuurile pentru ca o astfel de investitie de nisă, cum e cercetarea în domeniul bioinformaticii, să aibă un real succes. Suntem pregătiti din toate punctele de vedere pentru acele investitii care pun în valoare resursa umană înalt calificată si celelalte avantaje de care dispunem”,  a declarat vicepresedintele institutiei, domnul Vakar Istvan.

            Având în vedere cerintele preliminare ale investitorului chinez, vicepresedintele Vakar Istvan a expus punctele forte ale judetului Cluj si motivele pentru care o investitie de asemenea calibru si tipologie are toate sansele să fie demarată cu succes în capitala Transilvaniei. Astfel, judetul Cluj este una dintre cele mai dezvoltate regiuni din Europa de Est, cu o pozitionare geo-strategică deosebită, respectiv la aproximativ 600 km distantă de nu mai putin de 8 capitale europene. Infrastructura de transport este una foarte bine pusă la punct, Aeroportul clujean fiind unul dintre hub-urile aeriene cele mai mari din această zonă, care oferă o conexiune directă si indirectă cu tări din întreaga lume. Capabilitătile de transport mărfuri sunt sustinute si de existenta, pe teritoriul tării noastre, a unui serviciu de curierat specializat în domeniul medical. Clujul are, de asemenea, un sector IT foarte dezvoltat, aproximativ 10% din populatia orasului muncind în acest sector, accentul fiind pus si pe viteza de transfer a datelor prin internet, sens în care România se află în top 5 mondial. Nu în ultimul rând, în ceea ce priveste locatia dezvoltării unei astfel de investitii, domnul Vakar Istvan a propus ca variantă Parcul Tehnologic Tetarom IV, momentan aflat în constructie, acesta foarte potrivit din punct de vedere al necesitătii de teren, amplasare si acces la infrastructură.

            Vizita planificată la Consiliului Judetean Cluj va fi urmată pe parcursul zilelor următoare de alte întâlniri ca factori de decizie din mediul administrativ, academic si IT clujean.   

 

   Biroul de presă

   25 septembrie 2017