Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Clarificarea situatiei juridice a noii piste a Aeroportului clujean

Clarificarea situatiei juridice a noii piste a Aeroportului clujean

                                     

                             CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Informare de presă
Ref. Clarificarea situaţiei juridice a noii piste a Aeroportului clujean

     Ca urmare a controverselor apărute în spaţiul public cu privire la aşa-zisa necesitate a trecerea noii piste de decolare/aterizare a Aerportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj în domeniul public al statului, Consiliul Judeţean Cluj face următoarele precizări:
     În urma solicitărilor repetate venite din partea conducerii Aeroportului clujean pentru transmiterea lucrării de investiţie "Pistă de decolare-aterizare de 3.500 m la Aeroportul Internaţional din Municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj" în domeniul public al statului, Consiliul Judeţean Cluj s-a adresat Ministerului Finanţelor Publice în vederea formulării unui punct de vedere în această speţă. În urma redirecţionării de către această autoritate către  Ministerul Transporturilor, forul administrativ judeţean s-a adresat acestuia din urmă prin adresa nr. 9284/24.09.2015 cu rugămintea comunicării punctulului de vedere în această cauză.
     Ca urmare a acestor demersuri, în data de 26 octombrie 2015 a fost înregistrat la Consiliul Judeţean Cluj răspunsul nr. 36591/21.10.2015 al Ministerului Transporturilor prin care se comunică faptul că „în conformitate cu prevederile articolului 2 al Hotărârii Guvernului nr. 182/2011 la finalizarea lucrării de investiţii, pista de decolare-aterizare, precum şi terenurile pe care este amplasată intră de drept în domeniul public al statului”. În acest context, la această dată, nu sunt îndeplinite cerinţele prevăzute la articolul 2 al Hotărârii Guvernului nr. 182/2011, (n.n. pentru includerea de drept în domeniul public al statului) întrucât investiţia se consideră încheiată abia la finalizarea şi recepţionarea tuturor lucrărilor incluse în proiect. Mai mult decât atât, aceeaşi adresă primită din partea Ministerului Transporturilor, pe care o anexăm prezentului comunicat, menţionează faptul că Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj este supus unei investigaţii din partea Comisiei Europene cu privire la finanţarea din fonduri publice a investiţiei la pista de decolare/aterizare, fapt confirmat de Comunicarea C(2015) 5346/31.07.2015 (cazul SA 32963).
      „Acest punct de vedere remis în mod oficial de Ministerul Transporturilor confirmă,  o dată în plus, faptul că am avut din nou dreptate, astfel încât natura juridică a acestei investiţii a fost definitiv clarificată. Această confirmare a legalităţii deciziei noastre vine după ce, recent, într-un alt caz de maxim interes pentru opinia publică, cel referitor la terenul pentru CMID, instanţa de judecată ne-a dat dreptate în mod definitiv şi irevocabil. Toate aceste decizii favorabile nouă, pronunţate în cauze care au fost intens mediatizate şi în care am fost supuşi unor presiuni enorme, sunt tot atâtea dovezi ale faptului că alegerile pe care le-am făcut sunt cele optime şi că, în echipă cu departamentele de resort ale aparatului de specialitate, suntem mai mult decât capabili să adoptăm deciziile care corespund legii, fără a fi nevoie de presiunile care se dovedesc astfel mai mult decât nejustificate şi îndoielnice", a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan.

Biroul de presă
26.10.2015