Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > CJ Cluj promoveaza patrimoniul si cultura traditionala transilvana

CJ Cluj promoveaza patrimoniul si cultura traditionala transilvana


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref. Dezvoltarea comunitătilor transilvănene prin promovarea patrimoniului si a culturii traditionale

 

 

            Consiliul Judetean Cluj si Centrul Cultural Clujean au organizat conferinta dedicată administratiilor comunelor din Transilvania, „Patrimoniu si cultură pentru dezvoltarea rurală”. Derulat la sediul forului administrativ judetean clujean, evenimentul a avut drept scop identificarea unor modalităti prin care patrimoniul si cultura traditională pot fi folosite ca motoare ale dezvoltării locale pentru comunitătile rurale din Transilvania.

Este cu certitudine ocazia perfectă pentru a promova regiunea Transilvaniei, cu tot ce are ea mai autentic si mai frumos, astfel că vreau să felicit întreaga echipă care gestionează acest proiect si să îi doresc mult succes în activitătile pe care le va derula”, a precizat domnul Alin Tise, Presedintele Consiliului Judetean Cluj.

De asemenea, în cadrul conferintei, Centrul Cultural Clujean a adresat participantilor invitatia de a-si înscrie comunele în proiectul regional „Transylvania Myths Europe”, care va fi implementat începând cu anul 2018 sub forma unei retele de comunităti care colaborează pentru constituirea unei oferte culturale si turistice unitare pentru turistii români si europeni dornici să descopere Transilvania autentică. „Transylvania Myths Europe” este un proiect regional care pozitionează în mod concret Clujul ca poartă de intrare în Transilvania. Zece comunităti locale reprezentative din Transilvania alcătuiesc, împreună cu Clujul, o retea culturală, turistică si de dezvoltare regională care găzduieste proiecte economice, turistice, gastronomice si artistice dintre cele mai diverse.

            Clujul s-a detasat în ultimii ani drept un lider în regional în domeniul cercetării-dezvoltării, judetul detinând din acest punct de vedere un potential imens de a face din cultura si din traditiile sale surse de dezvoltare economică si socială. Pentru a realiza acest deziderat, respectiv de a atinge scopul acestui proiect, trebuie să existe o strânsă colaborare între regiuni, judete si comunităti locale, motiv pentru care îmi doresc ca un număr cât mai mare de primari din regiunea noastră să se alăture initiativei”, a declarat domnul Vákár István, Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj.

            Astfel, anul 2018 va marca debutul în constructia retelei si va aduce primele evenimente si actiuni comune ale localitătilor membre, precum Ziua Patrimoniului, Castelele de pe Valea Somesului, un brand si un label cultural si turistic al retelei, precum si câte un eveniment propriu în fiecare comună înscrisă în retea. Centrul Cultural Clujean va coordona toate aceste activităti, iar administratiile locale din mediul rural transilvănean care se vor alătura retelei vor beneficia de expertiza specialistilor Centrului Cultural Clujean, de oportunitătile de finantare oferite în cadrul programului si, mai ales, de forta grupului care se creează.

 

 

Biroul de presă

17 noiembrie 2017