Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Cantec, joc si voie buna in Hoia

Cantec, joc si voie buna in Hoia


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Cantec, joc si voie buna in Hoia, ca altadata!     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean, invita  clujenii de toate varstele sa-si petreaca ziua de 1 Mai in Parcul Etnografic National „Romulus Vuia”, in proximitatea Muzeului Etnografic al Transilvaniei de langa Padurea Hoia.
     Aici, pe langa relaxarea in natura, vor avea parte de cantece traditionale, jocuri populare si multa voie buna, aduse de horitori, solisti vocali, jucausi si ceterasi din mai multe zone etnofolclorice ale Transilvaniei. Evenimentul este organizat de Asociatia „DE LA LUME ADUNATE SI-NAPOI LA LUME DATE”, in parteneriat cu Asociatia Mesterilor Populari Clujeni si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.
     Programul va incepe la ora 12:00, in amfiteatrul natural din Parcul Etnografic, unde exista si o scena amenajata. Aici, pe tot parcursul zilei, vor evolua mai multi interpreti de folclor, printre care Alexandru Potra, Cosmin Mocean, Grigore Samboan, Elisabeta Guzu, Marian Dascal, Claudiu Ciotleus, Andrei Romanica, Iosif Rusu, Sergiu Sotelecan si Ovidia Garba. De asemenea, vor fi prezenti horitorii Traian Balcau din Ceanu Mare si Eleonora Galea din Frata. Jocurile traditionale vor fi aduse in fata celor prezenti de Grupul „Laturenii” din Cluj-Napoca, „Jucausii” de la Frata, Ansamblurile „Cununita Baciului” din Baciu, „Jucausii de pe Somes” de la Scoala „Alexandru Vaida Voivod” din Cluj-Napoca, „Valul miresei” din Rachitele, „Cununa muntilor” din Maguri Racatau, „Zestrea Popesti” din Popesti, „Jijicanii”, Ansamblul Jocuri din Panticeu, dar si alte ansambluri din judet.
     Totodata, ii vor incanta pe cei prezenti membrii Ansamblului „Rapsodia Somesana” din Cluj-Napoca, coordonator Alexandru Tamas.
     Pe toata durata zilei, Asociatia Mesterilor Populari Clujeni va avea amplasate standuri unde vor fi prezentate mestesugurile traditionale: roata olarului, razboiul de tesut sau crestaturile in lemn. Totodata vor fi aduse spre vanzare produse realizate in bucataria traditionala, podoabe si alte obiecte.
     Ziua de 1 Mai reprezinta pentru multe culturi ale lumii o sarbatoare traditionala a primaverii si este cunoscuta pe plan international ca Ziua Muncii. In tara noastra, aceasta zi se sarbatoreste de aproape 130 de ani. Clujenii sunt norocosi ca pot iesi in natura pentru a petrece alaturi de cei dragi. In trecut, Padurea Hoia de langa Cluj-Napoca era gazda festivitatilor legate de ziua de 1 Mai, astfel ca s-a dorit revenirea la acest obicei. In acest sens, evenimentul isi propune atat atragerea locuitorilor orasului spre spatiile verzi pentru socializare si relaxare, cat si promovarea si valorificarea patrimoniului si valorilor culturale traditionale.

Biroul de presa
27 aprilie 2018