Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Campanie medicala cu privire la o boala grava

Campanie medicala cu privire la o boala grava


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

Informare de presă

Ref.: Campanie medicală de informare cu privire la o boală extrem de gravă

            Marti, 25 septembrie 2018, la sediul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ,,Leon Daniello” din Cluj-Napoca s-a desfăsurat conferinta de presă prilejuită de lansarea campaniei medicale de informare si constientizare socială ,,Respirăm sperantă”. Organizat în cadrul Lunii mondiale a Fibrozei Pulmonare Idiopatice (FPI), evenimentul a avut loc în prezenta managerului unitătii spitalicesti, dl. dr. Muresan Vasile si a doamnei conf. dr. Milena Man.

Conferinta si-a propus să aducă în atentia opiniei publice o serie de aspecte privind Fibroza Pulmonară Idiopatică, o boală subdiagnosticată în România, la fel de agresivă precum cancerul pulmonar, si care afectează grav plămânii, ducând la deces în doar câtiva ani. În momentul de fată, aproximativ 20% din pacientii diagnosticati în România cu această boală se află sub tratament în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, subordonat Consiliului Judetean Cluj.

Salut organizarea acestei campanii al cărei rol este acela de depista si diagnostica precoce o boală extrem de gravă care, din păcate, este caracterizată de un declin rapid si ireversibil al functiei pulmonare. Vestea bună e că Spitalul dispune de cadre medicale extrem de bine pregătite în domeniu, de o aparatură nouă si performantă, capabilă să depisteze timpuriu această maladie, evolutia depinzând însă de rapiditatea cu care bolnavul reuseste să se prezinte pentru investigatii de specialitate”, a declarat domnul Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

În cadrul conferintei de presă au fost prezenti si doi pacienti ai Spitalului care primesc în prezent tratament de specialitate cu medicamente antifibrotice, întrate în România de circa un an. Fiind un tratament decontat integral printr-un program al Ministerului Sănătătii, si al cărui cost se ridică la aproximativ 3000 euro/pacient/lună, cele două persoane au fost dispuse să împărtăsească experienta lor legată de diagnostic si tratament, respectiv impactul emotional si starea lor fizică actuală, simptomele avute si cele prezente, efectele tratamentului urmat, precum si alte aspecte ale maladiei cu care se confruntă.

Reamintim în acest context faptul că FPI este o boală ce poate fi momentan depistată doar prin intermediul tomografiei computerizate de înaltă rezolutie. În cazul nedepistării la timp si, implicit, al neurmăriri tratamentului, durata de supravietuire este de doar 2-4 ani, cu un prognostic mai nefavorabil decât al celor mai multe cancere. Simptomele sunt nespecifice, multe dintre ele fiind legate de oboseală în realizarea efortului fizic, insuficientă respiratorie, diagnosticul fiind ce cele mai multe ori tardiv. Aparitia, însă, a unor medicamente capabile să încetinească si chiar să stopeze progresia bolii a adus multă sperantă pacientilor cu fibroză pulmonară idiopatică, în acest moment înregistrându-se cazuri cu o rată de supravietuire de până la 10 ani.

 

            Biroul de presă

            25 septembrie 2018