Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Bilantul Festivalului Noaptea Muzeelor la CJC

Bilantul Festivalului Noaptea Muzeelor la CJC


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref. Bilantul Festivalului European Noaptea Muzeelor la Consiliul Judetean Cluj


     Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj au participat sambata, 20 mai 2017, la Festivalul European Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Apei „Leonida Truta” din localitatea Floresti precum si Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea au putut fi vizitate gratuit. Pe langa expozitiile inscrise in programul lunii mai, muzeele, Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” si Centrul National de Informare si Promovare Turistica din cadrul forului administrativ judetean au pregatit si evenimente special destinate acestei ocazii.
     „Ma bucura faptul ca eforturile noastre de a pune la dispozitia vizitatorilor exponate valoroase si de a organiza diverse manifestari interactive au fost rasplatite pe masura, reusind sa trezeasca interesul si curiozitatea a mii de clujeni” a declarat domnul Alin Tise, Presedintele Consiliului Judetean Cluj.
     Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat diverse evenimente, atat la sediul institutiei – Palatul Reduta, sectia pavilionara, situata pe str. Memorandumului nr. 21, cat si in Parcul Etnografic „Romulus Vuia” - sectia in aer liber, de pe str. Taietura Turcului.
     Cele nu mai putin de 3.925 de persoane care au participat la Noaptea Muzeelor 2017, in cele doua sectii ale Muzeului Etnografic, au avut posibilitatea de a vizita Palatul Reduta conform programului 13:00 – 01:00, iar Parcul National Etnografic „Romulus Vuia” in intervalul orar 10:00-18:00.
     Evenimentele care au avut loc cu prilejul acestei manifestari au fost legate in principal de  expozitia permanenta „Cultura populara din Transilvania – sec. XVIII-XX”, expozitia permanenta tactila „Atinge si intelege – mesajul tactil al obiectelor taranesti traditionale”, expozitia etnografica „Tineri colectionari din Romania”, Festivalul National de Ceramica Contemporana Caolin 2017, ateliere Terra Dacica Aeterna , expozitia „ArhiVe” - de arhitectura vernaculara, expozitia permanenta in aer liber, crosul Muzeului - Transylvania Ethno Run, atelier si demonstratii de olarit traditional.
     De asemenea, Muzeul de Arta Cluj-Napoca a derulat un program expozitional -  „O noapte la Palat – 2017” - care a pus in valoare nu numai patrimoniul muzeal, ci si creatiile artistilor contemporani, grupate in jurul ideii de celebrare a mostenirii culturale moderne. Cu aceasta ocazie au trecut pragul muzeului nu mai putin de 10.907 vizitatori.
     Elementul central al serii a fost reprezentat de expozitia dedicata operelor aflate in patrimoniul muzeului si supuse unor proceduri de restaurare in ultimii ani. Prin aceasta actiune, muzeul a dorit sa ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creatii care, in mod normal, nu sunt expuse in Galeria Nationala cu caracter permanent. Pe langa aceasta si expozitia permanenta a Galeriei Nationale, muzeul a oferit inca sase expozitii destinate publicului larg.
     Expozitiile permanente si temporare care au putut fi vizitate sunt Marius Bercea „A Full Rotation of the Moon”, expozitia de pictura „Culorile Soarelui. 100 de ani de la nasterea artistului Constantin Dipse (1917 – 2010)”, Mostapha Romli „20 / 21”, expozitiile „Ovidiu Panighiant”, „Lucrari restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)”, expozitia de email „Anastasia Vdovkina si Szvetlána Tóth” si „Galeria Nationala”.
     Noaptea Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea a debutat cu spectacolul de muzica si poezie al Cenaclului artistic „Steaua fara nume” al Scolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, coordonat de poetul si jurnalistul Sorin Grecu. In ambianta speciala a Salonului de muzica au evoluat Eugenia Corpodean-Ciceu – interpreta de muzica populara; Alexandru Manzat – tenor; Ioan-Pavel Azap – scriitor, critic de film; Gabriel Cojocaru - poet, Sandu Catinean – poet; Ionel Federiga – poet; Tudor Barbos – interpret vocal si poeta Minerva Chira care si-a prezentat volumul de poezie  „Drumul pe sub pamant duce in cer”.
     Surpriza serii a fost participarea de exceptie a corului barbatesc „Craii Magurii" din Bucea coordonat de parintele Mircea Dejeu.
     Pe parcursul evenimentului, cei nu mai putin de 550 de vizitatori au putut admira expozitiile permanente ale muzeului: expozitia memoriala dedicata vietii si operei poetului Octavian Goga din Castel, expozitia etnografica din Casa Alba, expozitia memoriala dedicata poetului maghiar Ady Endre aflata atat in Casa Ady Endre, cat si la parterul Castelului, precum expozitia temporara „Icoana” -  expozitie de icoane pe sticla si lemn din colectiile muzeului. 
     Totodata, sambata, 20 mai a.c., in cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor, aproximativ 100 de persoane au trecut pragul Muzeului Apei „Leonida Truta" din localitatea Floresti, eveniment pentru care Compania de Apa „Somes” S.A. a pus la dispozitia doritorilor un microbus gratuit cu plecare periodica de pe latura estica a Pietei Unirii in intervalul orar 20.00- 01.00. Programul a inclus vizualizarea exponatelor, prezentarea unui istoric al alimentarii cu apa a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la inceputurile functionarii Uzinelor de Apa si Canalizare ale orasului Cluj, unelte specifice activitatii de asigurare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, precum si o colectie inedita de capace de canal din Europa.
     Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Judetean Cluj, a sustinut sambata, 20 mai 2017, evenimentul Noaptea Muzeelor, desfasurandu-si activitatea conform unui program prelungit, in intervalul orar 9:00-1:00. Astfel, cele 150 de persoane care au trecut pragului acestui serviciu au fost informate asupra principalelor expozitii si activitati desfasurate de muzeele judetului Cluj participante la eveniment, acestea beneficiind atat de informatii cat si de materiale de promovare - albume, pliante, brosuri, CD-uri, harti, vederi, semne de carte a obiectivelor turistice din judet, in vederea cresterii circulatiei turistice locale si regionale.


Biroul de presa
22 mai 2017