Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Bilant muzee sem. I 2018

Bilant muzee sem. I 2018
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Muzeele clujene, din ce in ce mai atractive pentru turistii de pretutindeni


     Primul semestru al anului 2018 a insemnat, pentru institutiile muzeale ce functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, o noua perioada de crestere a numarului celor care au decis sa le treaca pragul.
     Astfel, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, unul dintre cele mai reprezentative muzee din Romania, cu o colectie de peste 14.000 de piese de pictura, sculptura, grafica, arta decorativa si fond documentar a fost vizitat, pe parcursul lunilor ianuarie-iunie 2018, de peste 32.300 de vizitatori. Datorita specificului sau, Muzeul de Arta Cluj-Napoca urmareste sa atraga un public cat mai larg, dornic sa savureze arta si sa participe la evenimentele organizate de institutie. De asemenea, muzeul acorda o atentie sporita elevilor liceelor de arta si studentilor din universitatile de arta si arhitectura, acestia beneficiind de gratuitate la intrarea in expozitiile deschise in muzeu si reprezentand, totodata, o parte a elementului profesional al grupului tinta.
     In ceea ce priveste Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o alta institutie clujeana de prestigiu, acesta a inregistrat in primul semestru din acest an un numar de peste 40.500 de vizitatori, in crestere semnificativa raportat la perioada similara din anul precedent cand  pragul muzeului a fost trecut de 32.200 de persoane. Dintre acestia, 20.646 au optat pentru Parcul Etnografic Romulus Vuia, 19.654 de vizitatori au fost prezenti la sediul central, in timp ce restul de 270 au luat parte la Atelierul de Icoane din Piata Stefan cel Mare.
     Cele mai vizitate expozitii au fost ,,Traditii Nipone”, desfasurata intre 17 februarie si 31 martie, ,,Comorile Romaniei” - 8 mai - 3 iunie, ,,Expozitia de vara Brickenburg” gazduita intre 29 mai si 3 iunie, precum si ,,100 de tablouri pentru 100 de ani” derulata intre 12 si 29 aprilie. Pe tot parcursul anului 2018, Muzeul Etnografic al Transilvaniei deruleaza programul „Bilete de Centenar”, prin care fiecare al o 100-lea vizitator beneficiaza de intrare gratuita.
     De asemenea, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a inregistrat o crestere a numarului de vizitatori, comparativ cu acelasi interval al anului precedent, ajungand la 6.291, cu peste 13% mai mult decat in 2017. Printre evenimentele care s-au bucurat de un succes remarcabil, atragand un numar mare de participanti, pot fi amintite Expozitia ,,Octavian Goga – Ipostaze ale unei personalitati”, care a deschis seria evenimentelor dedicate aniversarii Centenarului Marii Uniri, mica expozitie de machete realizate in cadrul actiunii ,,De la Rasinari la Ciucea”, precum si editia din acest an a Festivalului European ,,Noaptea Muzeelor”.

Biroul de presa
3 iulie 2018